Hírek

Április 22-től földet csak a mezőgazdasági igazgatási szerv árverezhet

Kedd estétől csak a mezőgazdasági igazgatási szerv végezheti el a földárverést, ha annak feltételei március 14. után következtek be.

Vagy már azt megelőzően bekövetkeztek ugyan, de az ingatlan értékesítése még nem történt meg, és a tulajdonjog is csak ilyen árverés alapján jegyezhető be az ingatlan-nyilvántartásba – az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg. A jogszabályok kihirdetésénél nagyon ritka, hogy a hatályba lépés napja mellett, azon belül órát is megjelöljön a jogalkotó, ez a kormányrendelet azonban a kihirdetés napján (kedden) 20 órakor lépett hatályba. A földek árverési szabályait, a tavaly nyáron a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról hozott törvény tartalmazza, azok ugyanakkor csak május elsejétől hatályosak. A föld árverésének első lépése a törvény szerint, hogy a végrehajtó, a felszámoló illetve a pénzügyi gondnok keresi meg a mezőgazdasági igazgatási szervet, kérve az árverés lefolytatását. Az árverésen az vehet részt, aki a tulajdonszerzési képességét – az azt megalapozó okiratokkal – igazolja. A mezőgazdasági igazgatási szerv még az árverés előtt megvizsgálja az iratokat.
A mezőgazdasági igazgatási szerv az árverési jegyzőkönyv szerinti teljes vételárat átutalja a végrehajtónak, illetve a felszámolónak. Ha a mezőgazdasági igazgatási szerv megtagadja az árverési vevő javára a tulajdonszerzés jóváhagyását, vagy pedig az árverés sikertelen, a föld az állam tulajdonába és a Nemzeti Földalapba kerül.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook