Hírek

Tetemes kiesés sújtja a gazdákat

Hétfőn már a napraforgót takarítják a Somogy megyei Barátság szövetkezet dolgozói. Bő két hete végezték a desszikálást, 200 hektáron termesztik a növényt, melynek tonnáját átlag 118 ezer forintért adták el.

– Ha elérjük a három tonnás hozamot hektáronként, akkor talán minimális nyereséget hoz a napraforgó – mondta Laczkovics Sándor, a szövetkezet elnöke. – Ilyen, extrém időjárási körülmények között szerintem elfogadható ez a mennyiség.

A tartós szárazság miatt tetemes kiesést szenvednek el a kukoricánál: amíg tavaly 10 tonna körüli átlagtermést értek el, most jó, ha 5-7 tonnát takarítanak be hektáronként. Somogyszil térségében viszonylag kedvezőbb a helyzet, Topnonár határában lényegesen gyengébb a termés. A szakember szerint lehet, hogy a kényszerérett nővény betakarítását már szeptember végén megkezdik.

Lackovics Sándor – a termelők kiszolgáltatottáságára utalva – kiemelte: továbbra is több tényezős terep a mezőgazdaság. A kereskedelmi kockázatokon túl az időjárás szinte minden évben kibabrál a gazdálkodókkal.

Sonline.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés