Hírek

Hamarabb fizetheti az MVH az anyatehén és hízott bika támogatásokat

Az Európai Bizottság március 25-én bemutatott egy várhatóan idén májusban hatályba lépő jogszabálytervezetet, amely szükségessé teszi a termeléshez kötött hízott bika és anyatehén támogatásokhoz kötődő rendeletek módosítását. Ennek következtében a támogatásokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az érintetteknek várhatóan korábban fogja tudni kifizetni.

Termeléshez kötött hízott bika támogatás:

A támogatásra jogosult azon kilenc hónapos vagy annál idősebb hímivarú szarvasmarhák vagy bivalyok után igényelhető, amelyeket a 2014. április 1. és 2015. március 31. között levágtak vagy exportáltak és ezt közvetlenül megelőzően a termelő az állatokat legalább két hónapig tartotta, továbbá legkésőbb a birtokon tartás első napjáig gondoskodott az állatok szarvasmarha ENAR rendelet szerinti jelöléséről és nyilvántartásáról.

A támogatási kérelmet az egységes kérelemmel egy időben, 2015. április 1. és május 15. között lehet szankciómentesen benyújtani.

Termeléshez kötött anyatehén támogatás és anyatehén átmeneti nemzeti támogatás:

A támogatási kérelmet az egységes kérelemmel egy időben, 2015. április 1. és május 15. között lehet szankciómentesen benyújtani, a hat hónapos birtokon tartási kötelezettség a benyújtást követő napon kezdődik továbbá legkésőbb 2015. május 15. napjáig gondoskodni kell az állatok szarvasmarha ENAR rendelet szerinti jelöléséről és nyilvántartásáról.

Egyéb változások:

A tejhasznú tehéntartás támogatás esetében – a korábbi szabálynak megfelelően – azok a tejhasznú egyedek lesznek támogathatóak, amelyek tárgyév március 31.-én a termelő tenyészetében voltak. Azonban – az esetleges félreértések elkerülése érdekében szükséges pontosítani – hogy csak azon egyedek vehetők figyelembe, amelyek március 31. előtt már a tenyészetben voltak.

További, a termelőknek kedvező változás, hogy a 10/2015. (III. 13.) FM rendelet („zöldítési rendelet”) 21.§ (5) bekezdés szerinti, nitrogénmegkötő növényfajok esetében alkalmazandó termesztési időszak a szója esetében május 15. – július 15-re, míg zöldborsó és lóbab esetében május 1. – május 31-re módosul.

Felhívjuk az érintett gazdálkodók figyelmét, hogy a vonatkozó jogszabály-módosítások folyamatban vannak, továbbá a kérelembenyújtások határidejének későbbi – a minisztérium korábbi közleménye szerinti – esetleges módosulása értelemszerűen ezeket a jogcímeket is érinti.

A változásoknak megfelelően frissített tájékoztatók itt találhatóak.

(FM Sajtóiroda)

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook