Technika

Újdonságok

A Bayer CropScience bővíti búzanemesítési központját

„A nemesítési központ bővítése búza-stratégiánk további mérföldköve” – mondta Frank Terhorst a Bayer vetőmag üzletágának vezetője az új épület átadásakor.

A Bayer CropScience bővíti a németországi Gaterslebenben található európai búzanemesítési központját. A vállalat ezzel a 15 millió eurós befektetéssel háromszorosára növelte a német Biotechpark területén 2012-ben megnyitott komplexumának kapacitását.

A központnak jelenleg mintegy 40 ha terület, kb. 1.000 m2 üvegház, és 1.300 m2 labor és iroda áll rendelkezésére. Ehhez jön további 1.000 m2 vetőmag előkészítő. A következő években a nemesítést összesen 80 hektárra bővítik majd.

A nagyobb hozamot biztosító, és betegségekkel szemben ellenállóbb fajták kialakítása mellett a jelenleg 18 főből álló csapat Gaterslebenből irányítja a Bayer CropScience teljes európai búzanemesítési tevékenységét, francia és ukrán nemesítő állomásait is beleértve. A Bayer nemesítési munkáiból származó első búzafajta ebben az évben „Areal” néven került Ukrajnában piacra. Jelentősen nagyobb hozamstabilitást ígérő hibrid vetőmag előreláthatólag 2020 után várható.

„Összesen hét búzanemesítő központunkkal világszerte a legjobb feltételekkel rendelkezünk, hogy a következő években a búzavetőmag terén vezető ágazattá váljunk”, mondta Terhorst. „A búza iránti igény folyamatosan és gyorsabban növekszik, mint a termőképesség. Ennek környezetkímélő fokozása érdekében újításokra van szükségünk – ezért fektetünk itt Gaterslebenben sokat a kutatásba. 2000 óta az extrém időjárási feltételek a globális búzapiacot már többször bizonytalanná tették.

A Bayer CropScience búzanemesítőinek fontos célja a hozamstabilitás, a hozamfokozás és a hatékony tápanyag értékesítés, pl. a nitrogén és foszfor felvétele. Ugyanakkor nemesítési cél a búzafajták alkalmazkodása a különböző klímafaktorokhoz, mint pl. szárazság vagy hőség. Emellett a nemesítők olyan fajtákon is dolgoznak, melyek ellenállók a gombabetegségekkel szemben, és jobb a sütési minőségük.

topagrar.com

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés