Hírek

Nem jártak jól a napraforgót és a kukoricát betakarító gazdák

A több mint 28 ezer hektáron termelt napraforgó betakarítása gyakorlatilag befejeződött Heves megyében, a terméseredmények közepesek.

A tengeri és a napraforgó esetében emeli az önköltséget, hogy az esős időjárás miatt megjelentek a gombabetegségek és a szárítási költségeket sem lehet kikerülni. Sajnos a felvásárlási árak az idén nagyon nyomottak, a napraforgó ára az elmúlt évhez képest ötödével, a kukoricáé ennél is nagyobb arányban csökkent, miközben a költségek emelkedtek.

 

Jakab Tamás tájékoztatott arról is, hogy az őszi vetésű növények közül a tervezett vetésterület kétharmadán az árpa, egynegyedén a búza már a földben van, míg a repce vetése gyakorlatilag befejeződött. Az ülésen elhangzott az is, hogy a megye egyes térségeiben a betakarítási, szállítási munkákat nehezíti a közutak nagyon leromlott állapota, ezek felújítása elengedhetetlen.

Jakab Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Heves megyei igazgatója egyebek között elmondta, hogy a több mint 28 ezer hektáron termelt napraforgó betakarítása gyakorlatilag befejeződött, a terméseredmények közepesek. Az aratást nehezítette a szeptemberben lehullott jelentős mennyiségű csapadék, amely a termés minőségét is kedvezőtlenül befolyásolta. A közel 13 ezer hektáron elvetett kukorica legalább negyedét már betakarították, szintén átlagos terméseredményekkel. 

Forrás: heol.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook