Hírek

Pesszimistább gazdálkodók

Az általában optimista mezőgazdasági vállalkozások idei várakozásai meglehetősen visszafogottak, jóval pesszimistábbak a kkv-átlaghoz képest.

A gazdaság helyzetét illetően azonban az agrárium bizakodva tekint a jövőbe – derül ki a K&H kkv bizalmi index felmérés legutóbbi adataiból.  félezer hazai kkv-vezető megkérdezésével történt K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adatai szerint az általában bizakodó mezőgazdasági szektor idei várakozásai negatív irányba mozdultak. Ennek fő oka, hogy az agrárcégek jövőjét leginkább befolyásoló tényezők, a vevőkkel és a vállalkozás pénzügyeivel kapcsolatos kilátások egyaránt romlottak az előző negyedévhez képest. „Az agrárszektorban messze a legmagasabb a vevők teljesítési határideje, átlagosan 34 napra fizetnek. Ez 6 nappal több ez előző negyedévhez képest, és az utóbbi négy év második legmagasabb teljesítési határideje. Ezzel párhuzamosan a vevői és beszállítói számlák kifizetése közötti finanszírozandó időtáv a duplájára, 14 napra emelkedett, így várhatóan jobban terheli majd a mezőgazdasági cégeket a likviditási probléma. A teljes kkv-szektort tekintve ezek a számok jóval szolidabbak, ugyanis a vevők átlagosan 27 napra fizetnek, és mindössze 6 napos finanszírozási időtávra kell felkészülniük” – részletezte az eredményeket Tresó István, a K&H agrárüzletág-fejlesztési főosztályvezetője.

A mezőgazdasági cégek pénzügyi eredményeiket illetően is borúlátóbbak lettek. A vállalkozások átlagosan 3,7 százalékos árbevétel-növekedéssel számolnak a következő egy évben, szemben az előző negyedévi 6,4 százalékkal. Emellett az eredményeket tekintve is jóval pesszimistább lett a szektor. Az átlagos elvárás 2,7 százalékos eredménynövekedés, ami az előző negyedévhez képest 2,1 százalékpontos visszaesés.

Az agrárium számára kiemelkedően fontosak az EU-s támogatások, így az uniós források szűkülése nagyban hozzájárul a negatív hangulathoz. A mezőgazdasági cégek csupán 44 százaléka tartja reálisnak, hogy uniós támogatáshoz jut, és mindössze 30 százalékuk hallott olyan pályázati kiírásról, ami komolyan érdekelheti a céget.

Öröm az ürömben, hogy a gazdaság jelenlegi helyzetét tekintve – hasonlóan a kkv-átlaghoz képest – meglehetősen derűlátóak. Legnagyobb arányban azok a cégek vannak (45%), akik több visszaesésre már nem számítanak, ugyanakkor javulást sem feltételeznek, míg 38 százalékuk már lassú növekedésre számít.

Forrás: trademagazin.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés