Hírek

Több tízmilliárdos földüzlet a nemzeti parkok földbérleti joga

Az állami földvagyonról szóló törvény elgáncsolt módosítástervezete a nemzeti parkok 600 ezer hektáros területéből összesen mintegy 450 ezer hektár fölbérleti jogának kijelölését bízta volna a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetre. Raskó György agrárközgazdász szerint ekkora területre több tízmilliárd forintos területalapú, illetve állatok után igényelhető támogatás juthat évente.

A földalapú támogatás 69 ezer forint hektáronként, ehhez jöhet még – szintén hektáronként például egy húsmarhával számolva – mintegy 80 ezer forint állat után igényelhető támogatás. Mivel a nemzeti parkok természetvédelmi területein nem lehet műtrágyázni, a hektáronkénti ráfordítás igen alacsony – mondta Raskó György, megjegyezve, hogy hektáronként évente akár 100 ezer forint tiszta haszonnal is számolhatnak a szerencsés nyertesek.

Tíz évre leosztották a lapokat

Szerencsés nyertesek azonban csak akkor lehetnének, ha – a kétharmados többséget igénylő módosítás megszavazása esetén – a földalapkezelő él azzal az újdonsült jogával, hogy 2016 végéig felmondja a már megkötött haszonbérleti szerződéseket. Információink szerint lenne is mit felmondani, ugyanis a nemzeti parkok bérbe adható földjeit szinte teljes egészében már korábban tíz évre haszonbérbe adták. A módosításban egyúttal a korábban nyertes bérlők elő-haszonbérleti jogát is törölték volna. 

Kedvük szerint mazsolázhatnak

Ha tehát a kormánypártok és az ellenzékiek mégis megegyeznének, úgy a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) akár kénye-kedve szerint mazsolázhatna a földek között, és jövő év végéig 60 napos felmondással kiebrudalhatná a jelenlegi bérlőket – akik aztán az új pályázatnál már nem is érvényesíthetnék elő-haszonbérleti jogukat –, hogy saját hatáskörben másoknak adja őket. A javaslat indoklásában az olvasható, hogy a kormány az egységes tulajdonosi joggyakorlást kívánja érvényesíteni az állami tulajdonú földek esetén a Nemzeti Földalapkezelő Szervezeten keresztül, ám Raskó György szerint az igényelhető támogatások miatt "ez egyszerű pénzlenyúlást" tesz lehetővé. A földvagyonról szóló törvény módosításával kapcsolatban több mint kérdéses, hogy miért kell sietve az NFA-hoz utalni olyan nemzeti parki területek haszonbérbe adásának jogát, amelyek már bérbe vannak adva, akkor, ha nem akarják azokat felmondani és a piacot – vagy annak egy részét – újraosztani.

Nemzeti park vagy termelési terület?

Raskó György szerint probléma az is, hogy Magyarországon a földalapú támogatást igényelni lehet legelő-rét, illetve szántók után is, márpedig a nemzeti parkok területén ilyen földek bőségesen vannak. Ezeken persze valódi, nagyüzemi termelés nem lehetséges, az agárszakember szerint ezért szerencsésebb lenne a nemzeti parkok területéről leválasztani azokat, ahol gazdasági tevékenységet lehet folytatni, a többit – körülbelül a jelenlegi nemzeti parkok területének a felét – pedig valóban meghagyni természetvédelmi egységként.

Kell a kétharmad

Ehhez azonban szintén szükség lenne a parlament kétharmados jóváhagyására. Raskó György ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy 2025 után már nem igényelhető a területalapú támogatás, így megeshet, hogy a bérlők akkor majd nem győznek megválni a földektől. A fentiek tükrében érdekes lehet az is, hogy melyik ellenzéki frakciót vagy képviselőt tudja majd meggyőzni a kormánypárti frakciószövetség a módosítás támogatásáról, ha egyáltalán kötélnek áll valaki. Az MSZP csütörtökön már jelezte, hogy feltételekkel hajlandók lennének tárgyalni róla. A többi párt egyelőre elzárkózott ettől.

Forrás: origo.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés