FÓKUSZBAN

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Rendelje meg 2018. március 31-ig a PROFI Magazint egy évre, ...

Áttekintjük a gazdák előtt álló feladatokat

Áttekintjük a gazdák előtt álló feladatokat

Nitrátjelentés, web GN, közvetlen támogatások - határidők, szabályok, ...

Agrotrend: komplex megoldásokban hiszünk

Agrotrend: komplex megoldásokban hiszünk

Az Agrotrend cégcsoport 2012-es alapításakor olyan online ...

Állattenyésztés

2018. február 07., szerda • 11:54

Az új rendelet alapján a takarmányban engedélyezett adalékanyag az L-arginin

A február közepétől életbe lépő rendelet mellékletében meghatározott, a „tápértékkel rendelkező adalékanyagok” adalékanyag-kategóriába és az „aminosavak, sóik és analógjaik” funkcionális csoportba tartozó készítmények használata meghatározott feltételek mellett engedélyezett.

Az Európai Bizottság január 25-én megjelent EU 2018/129 végrehajtási rendeletével engedélyezte a Corynebacterium glutamicum (KCCM 80099) által termelt L-arginin valamennyi állatfaj takarmány-adalékanyagaként történő felhasználását - tájékoztatott honlapján az agrárkamara.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság tavaly év közepén állapította meg, hogy a Corynebacterium glutamicum által termelt L-arginin – a javasolt felhasználási feltételek mellett –

nincs káros hatással sem az állatok és a fogyasztók egészségére, sem a környezetre és megfelelő védintézkedések mellett nem merülhetnek fel a felhasználókat érintő biztonsági problémák.

Megállapították azt is, hogy az adalékanyag valamennyi állatfaj esetében az arginin aminosav hatékony forrása, valamint hogy a kiegészítésként adott L-arginint védeni kell a bendőben való lebomlástól ahhoz, hogy az a kérődzőkben teljes mértékben hasznosuljon.

Bár a hatóság véleményeiben fenntartását jelezte azzal kapcsolatban, hogy biztonságos-e, ha az L-arginint ivóvízen keresztül adagolják, maximális mennyiséget nem javasolt az L-arginin vonatkozásában.

Felhívja viszont a figyelmet arra, hogy

az L-argininnal való kiegészítés megfelelő mennyiségben történjen és különösen az ivóvízen keresztül történő kiegészítés esetén javasolt figyelmeztetni is a felhasználót, hogy vegye figyelembe az összes esszenciális és feltételesen esszenciális aminosavnak a táplálékkal történő bevitelét.

A hatóság úgy ítélte meg, hogy nem szükséges a forgalomba hozatalt követő egyedi nyomonkövetési előírásokat elrendelni.

Az L-arginin adalékanyagaként történő engedélyezéséről szóló rendelet ITT érhető el.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.