FÓKUSZBAN

Július végéig lehet pályázni az Agrofoto 2017 pályázatra

Július végéig lehet pályázni az Agrofoto 2017 pályázatra, amelyre mezőgazdasági témájú képeket várnak a szervezők - hangzott el az M1 aktuális csatornán.

Július végéig lehet pályázni az Agrofoto 2017 pályázatra, ...

Növekvő félelmek - emelkedő agrárárak – hétvége lehűléssel

A hét első napjaiban az időjárás-piac fűtötte a kedélyeket, képletesen is és ténylegesen is. Az Európa nyugati felét is érintő, forró száraz időjárás a korai kalászosok betakarításának idő előtti kezdését eredményezte és az őszi kalászosok mennyiségi és minőségi romlásának veszélyét vetette fel.

A hét első napjaiban az időjárás-piac fűtötte a kedélyeket, ...

A hét témája: csökkentse a pergési veszteséget!

A virágzás elmúlásával egyre közelebb kerülünk a repce termesztési ciklusának záró akkordjához, a termelők egy része a növényvédelem szempontjából is „pontot tesz” a repcére.

A virágzás elmúlásával egyre közelebb kerülünk a repce termesztési ...

Állattenyésztés

2017. június 13., kedd • 14:52

Az afrikai sertéspestis megjelenése nehéz helyzetbe hozná a hazai sertéstartókat

A járványvédelmi fejlesztések nem választhatók el az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatokhoz kapcsolódó beruházásoktól.

Az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza volt a témája többek között a Budapest Bank által szervezett agrárszakmai beszélgetésnek, amelyre május 30-án került sor a Tedej Zrt. hajdúnánási telephelyén. A baromfi- és sertéságazat állategészségügyi kihívásait taglaló rendezvényen a Tiszántúl legjelentősebb állattartói mellett a takarmányozás és a higiénia területén tevékenykedő szakemberek, vállalatok is képviseltették magukat.

Dr. Nemes Imre, a NÉBIH elnökhelyettese a sertéspestis európai megjelenése kapcsán elmondta: „Kárpátalja vélhetően terhelt vaddisznóállománya nehezen kontrollálható veszélyforrást jelent, azonban az okszerű tartástechnológiai előírások betartásával elkerülhető, hogy a fertőzés felüsse a fejét a házisertés állományban. Ehhez az érintettek teljes körű együttműködése szükséges a vadászoktól az állatorvosokon és a gazdálkodókon át egészen az élőállat kereskedőkig. A teljes hazai sertéságazat és az erre épülő húsipar középtávú perspektíváit kockáztatja, aki nem tartja be az izolációs előírásokat, ez pedig óriási felelősség.”

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos a rendezvényen a baromfiszektort érintő kockázatokról, ezek között kiemelten a madárinfluenzáról adott tájékoztatást. A szakember elmondta: „A költöző vadmadarak vonulási útjaira való tekintettel meg kell tanulnunk együtt élni a madárinfluenza jelenlétével. A vírus genetikai variabilitását figyelembe véve vakcinázásra nincs lehetőség, az izolált tartás és a magas higiéniai színvonal az egyetlen lehetőség a védekezésre.”

A rendezvényt követő intenzív vita során a hozzászólók felhívták a figyelmet a nehezen kontrollálható – elsősorban távol-keleti – importtermékek piaci és állategészségügyi veszélyeire, a mentesítési programok korlátaira, és az ezekhez kapcsolódó kifizetések csúszásából adódó nehézségekre is. A konzultáció során világossá vált, hogy a járványvédelmi fejlesztések nem választhatók el az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatokhoz kapcsolódó beruházásoktól, a pályázatok elbírálásának több hónapos csúszása ezáltal jelentősen akadályozza a szükséges állategészségügyi körülmények megteremtését.

Császi Róbert, a Budapest Bank vállalati értékesítési vezetője hozzászólásában kifejtette: „A Budapest Bank a mezőgazdaság egyik legnagyobb hazai finanszírozójaként kiemelt figyelmet fordít az egyes ágazatok működését befolyásoló tényezőkre, így az állategészségügy kihívásaira is. Ismerjük az izolációs és a higiéniai feltételek telepi szintű vetületeit, ebből adódóan készséggel biztosítjuk a szükséges forrásokat a kielégítő körülmények megteremtésére irányuló fejlesztésekre”. 

agrotrend.hu /  Budapest Bank

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.