FÓKUSZBAN

Két termék + egy új technológia

Tanulságos, de inkább elgondolkodtató, amennyiben megvizsgáljuk, hogy miként alakultak a főbb kultúrák terméseredményei az elmúlt 30 évben. A statisztika szerint kalászosok és napraforgó esetében minimális, kukorica, esetében gyakorlatilag nulla terméseredmény növekedést tudunk felmutatni. Ugyanakkor, ha megnézzük a termelésre fordított inputok költségeit, akkor ott viszont jelentős (többszörös) növekedést tapasztalunk.

Tanulságos, de inkább elgondolkodtató, amennyiben megvizsgáljuk, ...

Komplett Tempo-portfolió, nagy lépés a precíziós technológia terén, számos apró fejlesztés

A Väderstad 5 évvel ezelőtt jelent meg a szemenkénti vetőgépek piacán Tempo elnevezésű modelljével, amely új mércét állított fel a nagysebességű precíziós vetés terén.

A Väderstad 5 évvel ezelőtt jelent meg a szemenkénti vetőgépek ...

PROFI: Európa vezető agrár gépmagazinja magyarul is megjelenik!

Januártól Magyarországon is megjelenik Európa vezető agrárgépészeti magazinja, a Profi. A hasznos és nélkülözhetetlen információk mellett most a 1,5 milliós nyeremény miatt is érdemes előfizetni.

Januártól Magyarországon is megjelenik Európa vezető agrárgépészeti ...

Állattenyésztés

2017. január 11., szerda • 11:10

Bőrcsomósodás-kór ellen közös európai fellépés indul

Magyar támogatással valósulnak meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének most induló bőrcsomósodás-kór elleni védekezést elősegítő projektjei.

Alig négy éve, hogy bőrcsomósodás-kórt diagnosztizáltak szarvasmarháknál Törökországban, a betegség azóta elért többek között Oroszországba és Görögországba is, megfertőzve a Balkánt, most pedig már az egész európai kontinenst fenyegeti. Ennek megakadályozására és a felkészültségi szint javítására indul az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) két regionális projektje, amelyek a megelőzést és a vírus ellenőrzés alatt tartását célozzák.

Az állattenyésztők számára gazdasági károkat okoz a tejtermelés csökkenése és az állatok (átmeneti vagy teljes) sterilitása révén, illetve a másodlagos fertőzések akár az állat pusztulásához is vezethetnek. A bőrelváltozás miatt a marhabőr veszít piaci értékéből. Mindemellett azon országok, ahol a bőrcsomósodás-kór megjelent, akár kereskedelmi korlátozásokra is számíthatnak.

– Ez az első alkalom, hogy Európában regisztrálták a vírust – mondta Andrij Rozstalnyij, a FAO állattenyésztési és -egészségügyi szakértője. – Emiatt, mintegy „nulladik lépésként” a vírus terjedéséről és pénzügyi következményeiről kell adatokat gyűjteni, majd azokat kielemezni. Amint képet kaptunk a járványügyi helyzetről, csak akkor gondolkozhatunk a lehetséges megoldásokon.

A lehetséges reakciókat költség-haszon elemzések révén hasonlítják össze a szakemberek. Ezután egy gyakorlati kézikönyvet dolgoznak ki az eurázsiai földrészre – a projekt finanszírozásához Magyarország is hozzájárul.

Mivel a bőrcsomósodáskórral az európai állatorvosok csak kis része találkozott, a részletes, a teendőket akár lépésről lépésre taglaló iránymutatások által lehet csak biztosítani, hogy a vizsgálatok megfelelően zajlanak. Ezért az elkészült angol nyelvű kézikönyvet több más nyelvre is lefordítják majd.

– Egy sor nemzeti és nemzetközi találkozó van szervezés alatt, melyek a tagállamok saját stratégiáinak kidolgozását hivatottak elősegíteni – tette hozzá a szakértő. Ennek részeként idén tavasszal Budapesten találkozót rendeznek európai és közép-ázsiai szakembereknek, állatorvosoknak: itt megismerhetik a már meglévő védekezési stratégiákat, felfrissíthetik tudásukat a vírus megelőzésére, nyomon követésére és kezelésére alkalmazható eszközökből és technikákból.

Ezeken túl kríziskommunikációval, a tudatosság növelésével, védőoltási tervekkel és laboratóriumi tesztelési módszerekkel is foglalkoznak majd a résztvevők. – Még épp időben vagyunk tavasz előtt, amikor is a szúnyogok, legyek és más rovarok kirajzanak. Ezek legjelentősebb terjesztői a szarvasmarha bőrcsomósodás-kórnak – tette hozzá meg Rozstalnyij.

agrotrend.hu / FAO

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.

");/*]]>*/