FÓKUSZBAN

3 ok a rézpótlásra

A réznek elsődleges funkciója abban áll, hogy pozitív töltése révén kapcsolatba lép az élő szervezetben jelentős kis-, illetve nagyméretű molekulák negatív vagy elektrongazdag részeivel, elsősorban fehérjékkel.

A réznek elsődleges funkciója abban áll, hogy pozitív töltése ...

Így csinálják a magyar gépgyártók!

Az idei AGROmashEXPO-n 39 hazai mezőgépgyártó vállalkozás állította ki termékeit. Ezekből szemezgettünk néhányat.

Az idei AGROmashEXPO-n 39 hazai mezőgépgyártó vállalkozás állította ...

"Hihetetlen értéke van a magyar földnek" – interjú Az Év Agráremberével

Egész életemben azért dolgoztam, hogy hosszú távon értékteremtő munkahelyet tudjunk teremteni Szentesen és a térségben élő kertészeknek, mert a hagyomány, ami ide köti a zöldségtermesztőket, erre kötelez minket - vallja Dr. Csikai Miklós, az Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója, Az Év Agrárembere 2016 fődíjasa.

Egész életemben azért dolgoztam, hogy hosszú távon ...

Állattenyésztés

2017. február 15., szerda • 12:53

Keveslik a tervezett állami támogatást a baromfisok

Újratárgyalhatja a minisztérium a madárinfluenza miatt bajba jutott termelőknek szánt támogatást, a szakmai szövetségek szerint ugyanis a szóban forgó 1,5 milliárd forint nem fedezi a valós kárigényt.

Két baromfi-feldolgozó üzemből eddig összességében 310 munkavállalót küldtek el a madárinfluenza okozta leállás miatt – tudta meg a Magyar Idők. Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke elmondta: ha nem sikerül gyorsan támogatáshoz jutniuk ezeknek a piaci szereplőknek, a folyamat felgyorsulhat a következő hetekben.

Mint ismert, a Földművelésügyi Minisztérium rendelettervezete szerint a víziszárnyas-tartó gazdaságok 1,5 milliárd forintos csekély összegű, úgynevezett de minimis támogatást kaphatnak. Az ágazati szereplők szerint ez az összeg csupán tűzoltásra lehet elég, ráadásul kizárja a csirke- és pulykatenyésztőket, valamint a tojástermelőket is, holott esetükben is nagy szükség lenne a jövedelempótló hozzájárulásra. Annak érdekében, hogy kiegészítsék a tervezetet, a Baromfi Terméktanács a jövő hétre meghallgatást kért a földművelésügyi minisztertől.

Foto: 123RF

A találkozón a terméktanácson belül működő ágazati szakmai szövetségek elnökei vesznek majd részt. Bárány László szerint egyébként az európai uniós szabályok alapján a kis- és közepes termelőknek adható 15 ezer eurós, 4,5 millió forintos összeg az állattartók felének kárigényét fedezné, a többieknek a keret két-háromszorosa kellene ahhoz, hogy túléljék ezt a nehéz időszakot. A nagyvállalatok esetében pedig többszörös a veszteség. – Ha nem sikerül időben lépni, három-négy, több évtizedes múlttal rendelkező baromfi-feldolgozóra kerülhet lakat a következő időszakban – emelte ki.

Szabó Miklós, a Magyar Lúdszövetség elnöke a lapnak elmondta: bár az ágazat minden támogatásnak örül, a termelők és a feldolgozók kára ennél jóval magasabb összegre rúgott. A madárinfluenza következtében számos telepen több millió szárnyast kellett levágniuk az állattartóknak, a megsemmisített állomány miatt pedig nemcsak a gazdák, hanem a feldolgozók is bajba kerültek. Jelezte: továbbra is azt szeretnénk, ha a Baromfi Terméktanács által beterjesztett javaslatcsomag a kormány elé kerülne, és pozitív döntés születne az ügyben. Eszerint a teljes kár meghaladhatja a kilencmilliárd forintot, ebből hárommilliárd forint a levágott állatok értéke, amit az állam teljes egészében megtérít a gazdáknak. Az ágazati szakszövetségek szerint a kárigény nem megalapozatlan, az említett összeg csupán a termelők és feldolgozók bérköltségeit és az energiaszolgáltatóknak fizetendő alapdíjakat tartalmazza.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal eközben a lap kérdésére megerősítette, hogy ha a következő hetekben újabb helyen nem bukkan fel a betegség, feloldhatják a járvány miatti szigorú intézkedéseket. Mivel a zárlat alatt álló területek eltérő időpontban kerültek korlátozás alá, így eltérő időpontokban történhet a feloldás is.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.

");/*]]>*/