FÓKUSZBAN

Kevés gazdálkodási napló érkezett be, pedig közeleg a jogvesztő határidő

Kevés gazdálkodási napló érkezett be, pedig közeleg a jogvesztő határidő

A hatóság felhívja az érintettek figyelmét, hogy a zavartalan ...

Nemzeti gépfinanszírozási program indul

Nemzeti gépfinanszírozási program indul

Indul a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nemzeti gépfinanszírozási ...

Állattenyésztés

2017. november 10., péntek • 18:39

Nyulak segíthetnek az iskolai stresszoldásban

Az úgynevezett állat asszisztált pedagógia eddig leggyakrabban terápiás kutyákkal dolgozott. A nyúl viszonylag újdonságnak számít. A Kaposvári Egyetem egy kutatása során több általános iskolába visz nyulakat terápiás céllal. A kísérlet több hónapon át tart.

Öröm és ujjongás fogadta a 3 hónapos oroszlánfejű nyulat, amit a fehér színe miatt az egyik mesehősről, Olafnak nevezték el a diákok – írja a Somogy megyei hírportál. Az osztályfőnök abban bízik, nemcsak a tananyaghoz tudják használni a 3 hónapos állatot. – A szülőkkel és az iskola igazgatójával is egyeztettünk, hogy fogadhatjuk a nyuszit.

A gyerekek megtanulhatják a felelős állattartást, az egymáshoz való pozitív kapcsolódást. A nyuszival fejleszthetjük a kommunikációt, a társas kompetenciát. Remélem nemcsak az oktatásban vesszük hasznát hanem a társas viselkedésben is

- sorolja a kisállat pozitív hatásait Molnárné Bajzik Melinda, a Kisfaludy Utcai Tagiskola pedagógusa.

A kutatás a Kaposvári Egyetem gyógypedagógiai intézete, valamint a vadbiológiai és etológiai tanszék együttműködésével valósul meg. Az úgynevezett állat asszisztált pedagógia eddig leggyakrabban terápiás kutyákkal dolgozott. A nyúl viszonylag újdonságnak számít.

fotó: sonline.hu

A kutatók most arra a kérdésre keresik a választ, hogy az állatok bevonásával csökkenthető-e az iskolai stressz.

A gyermekek részéről azt várjuk, hogy nyugodtabbak lesznek. A stressz szintjük lecsökken. A különböző stresszből, idegeskedésből adódó tünetek elmúlhatnak vagy nem jelennek meg. Az állatok részéről pedig arra leszünk kíváncsiak, hogy mennyire bírják a kiképzést, amit itt a sok gyermek okoz számukra

- magyarázza a kutatás lényegét a Kaposvári Egyetem docense dr. Molnár Marcell.

A gyerekekhez hetente jönnek a Kaposvári Egyetem hallgatói, akik foglalkozásokat is tartanak és a gyerekeket is vizsgálják. Megfigyeléssel és kérdőívekkel figyelik a változást. Ezeket a tapasztalatokat majd pszichológusok összegzik.

A másfél éves projekt során a nyúllal és nyuszi nélkül is eltöltenek hónapokat a gyerekek, hogy a kutatóknak legyen összehasonlítási alapjuk. A másfél évig tartó felmérésben a Kisfaludy Utcai Tagiskolán kívül a Rákóczi Tagiskola és a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ egy-egy osztálya is részt vesz. A kutatók azt mondják: már több más kaposvári iskola is jelezte szívesen részt vennének a kísérletben.

agrotrend.hu / sonline.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.