FÓKUSZBAN

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ebben az évben immár 21. alkalommal került sor az „Év ...

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Az Országgyűlés 2017. november 14-i ülésén szavaztak a képviselők ...

Állattenyésztés

2017. november 10., péntek • 18:39

Nyulak segíthetnek az iskolai stresszoldásban

Az úgynevezett állat asszisztált pedagógia eddig leggyakrabban terápiás kutyákkal dolgozott. A nyúl viszonylag újdonságnak számít. A Kaposvári Egyetem egy kutatása során több általános iskolába visz nyulakat terápiás céllal. A kísérlet több hónapon át tart.

Öröm és ujjongás fogadta a 3 hónapos oroszlánfejű nyulat, amit a fehér színe miatt az egyik mesehősről, Olafnak nevezték el a diákok – írja a Somogy megyei hírportál. Az osztályfőnök abban bízik, nemcsak a tananyaghoz tudják használni a 3 hónapos állatot. – A szülőkkel és az iskola igazgatójával is egyeztettünk, hogy fogadhatjuk a nyuszit.

A gyerekek megtanulhatják a felelős állattartást, az egymáshoz való pozitív kapcsolódást. A nyuszival fejleszthetjük a kommunikációt, a társas kompetenciát. Remélem nemcsak az oktatásban vesszük hasznát hanem a társas viselkedésben is

- sorolja a kisállat pozitív hatásait Molnárné Bajzik Melinda, a Kisfaludy Utcai Tagiskola pedagógusa.

A kutatás a Kaposvári Egyetem gyógypedagógiai intézete, valamint a vadbiológiai és etológiai tanszék együttműködésével valósul meg. Az úgynevezett állat asszisztált pedagógia eddig leggyakrabban terápiás kutyákkal dolgozott. A nyúl viszonylag újdonságnak számít.

fotó: sonline.hu

A kutatók most arra a kérdésre keresik a választ, hogy az állatok bevonásával csökkenthető-e az iskolai stressz.

A gyermekek részéről azt várjuk, hogy nyugodtabbak lesznek. A stressz szintjük lecsökken. A különböző stresszből, idegeskedésből adódó tünetek elmúlhatnak vagy nem jelennek meg. Az állatok részéről pedig arra leszünk kíváncsiak, hogy mennyire bírják a kiképzést, amit itt a sok gyermek okoz számukra

- magyarázza a kutatás lényegét a Kaposvári Egyetem docense dr. Molnár Marcell.

A gyerekekhez hetente jönnek a Kaposvári Egyetem hallgatói, akik foglalkozásokat is tartanak és a gyerekeket is vizsgálják. Megfigyeléssel és kérdőívekkel figyelik a változást. Ezeket a tapasztalatokat majd pszichológusok összegzik.

A másfél éves projekt során a nyúllal és nyuszi nélkül is eltöltenek hónapokat a gyerekek, hogy a kutatóknak legyen összehasonlítási alapjuk. A másfél évig tartó felmérésben a Kisfaludy Utcai Tagiskolán kívül a Rákóczi Tagiskola és a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ egy-egy osztálya is részt vesz. A kutatók azt mondják: már több más kaposvári iskola is jelezte szívesen részt vennének a kísérletben.

agrotrend.hu / sonline.hu

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.