FÓKUSZBAN

Üzemanyag-megtakarítási lehetőségek a mezőgazdasági gépeknél

Az 1990-es évek elejétől kezdődően a mezőgazdasági gépek üzemeltetési költségei között az üzemanyagköltség jelenti a legnagyobb tételt.

Az 1990-es évek elejétől kezdődően a mezőgazdasági gépek ...

A munkáskéz hiányzik az agráriumból, nem az ész

Hatékonyságnövelési kényszer nehezedik az agráriumra, amelyre jó válasz lehet az új technológiákat értő és használó szakemberek képzése. Ezt segíti a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat, melynek keretében idén 8 agrárhallgató részesült szakmai elismerésben, és összesen 1,2 millió forint anyagi támogatásban.

Hatékonyságnövelési kényszer nehezedik az agráriumra, amelyre ...

A hét témája: a rendkezelők fejlesztési irányai

A kaszálás során szűkített, vagy terített rendre rakott szálastakarmányok száradása tovább gyorsítható, a rendek mozgatásával (terítésével, lazításával, rendképzéssel, több rend összerakásával stb.). Ezeket az időjárás és a napszakok függvényében okszerűen kell alkalmazni, figyelemmel a rendkezelést követő betakarítási munkafázisok követelményeire is.

A kaszálás során szűkített, vagy terített rendre ...

Állattenyésztés

2017. január 06., péntek • 11:39

Tisztán tartott határok - a hazai sertéságazat fennmaradása a tét

Nincs Magyarországon sertéspestis, de hogy így is maradjon, még nagyobb hangsúlyt kell helyezni a fertőtlenítésre, a takarításra.

Ahogy oldalunkon is beszámoltunk róla, ASP vírusát mutatták ki az ukrajnai Nagyszőlős területén. A betegség az emberre nézve nem, ugyanakkor a sertésekre, vaddisznókra rendkívül veszélyes, nem gyógyítható. Hazánkban eddig még sohasem jelent meg a vírus, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívta az állattartók, a vadászok és a lakosság figyelmét a megelőzés fontosságára.

Fotó:Pixabay

A hazai sertéságazat fennmaradása a tét, ezért kell mindent megtenni azért, az eddigieknél is jobban odafigyelve, hogy itthon ne üsse fel a fejét a sertéspestis - mondta a Magyar Hírlapnak Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára.

– Milyen intézkedéseket követel a sertéstartóktól, hogy a magyar határ közelében bukkant fel az afrikai sertéspestis?

– Szerencsére sertéspestis nincs Magyarországon, a sertéshúsfogyasztóknak nem kell félniük, mert az emberre nem veszélyes a kór. Megfelelő higiéniai intézkedések vannak érvényben, s a tagoknak azt sulykoljuk, hogy az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt fektessenek a fertőtlenítésre, a takarításra. Egyébként ha egy telepen az egyik istállóból egy másikba megy át a dolgozó, már most is kötelező a zuhany és a munkaruha váltása.

– A sertéspestis vaddisznókat is megfertőz, és azok révén sertéstelepekre is kerülhet a kór.

– A vaddisznók valóban „útlevél nélkül közlekednek”, de a vadgazdálkodást, a vadászokat is érinti a veszélyhelyzet. A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács abban bízik, hogy vaddisznók ismert útvonalait az eddigieknél is körültekintőbben pásztázzák a vadászok, és az esetlegesen fertőzött egyedeket kiszűrik.

– Beláthatatlan következményekkel járna a kór felbukkanása nálunk, hiszen akkor az exportot is korlátozni kellene.

– Szerencsére erről nincs szó Magyarországon. Tény, ahová a sertéspestis betör, ott az állatállományt el kell pusztítani. A sertésforgalmazást, –felvásárlást korlátozzák, a hús kivitelét megtiltják, s ez óriási pénzügyi veszteség. A hazai sertéságazat fennmaradása a tét, ezért kell mindent megtenni azért, az eddigieknél is jobban odafigyelve, hogy itthon ne üsse fel a fejét a sertéspestis.

agrotrend.hu / magyarhirlap.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.

");/*]]>*/