FÓKUSZBAN

3 ok a rézpótlásra

A réznek elsődleges funkciója abban áll, hogy pozitív töltése révén kapcsolatba lép az élő szervezetben jelentős kis-, illetve nagyméretű molekulák negatív vagy elektrongazdag részeivel, elsősorban fehérjékkel.

A réznek elsődleges funkciója abban áll, hogy pozitív töltése ...

Így csinálják a magyar gépgyártók!

Az idei AGROmashEXPO-n 39 hazai mezőgépgyártó vállalkozás állította ki termékeit. Ezekből szemezgettünk néhányat.

Az idei AGROmashEXPO-n 39 hazai mezőgépgyártó vállalkozás állította ...

"Hihetetlen értéke van a magyar földnek" – interjú Az Év Agráremberével

Egész életemben azért dolgoztam, hogy hosszú távon értékteremtő munkahelyet tudjunk teremteni Szentesen és a térségben élő kertészeknek, mert a hagyomány, ami ide köti a zöldségtermesztőket, erre kötelez minket - vallja Dr. Csikai Miklós, az Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója, Az Év Agrárembere 2016 fődíjasa.

Egész életemben azért dolgoztam, hogy hosszú távon ...

Állattenyésztés

2017. január 06., péntek • 11:39

Tisztán tartott határok - a hazai sertéságazat fennmaradása a tét

Nincs Magyarországon sertéspestis, de hogy így is maradjon, még nagyobb hangsúlyt kell helyezni a fertőtlenítésre, a takarításra.

Ahogy oldalunkon is beszámoltunk róla, ASP vírusát mutatták ki az ukrajnai Nagyszőlős területén. A betegség az emberre nézve nem, ugyanakkor a sertésekre, vaddisznókra rendkívül veszélyes, nem gyógyítható. Hazánkban eddig még sohasem jelent meg a vírus, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívta az állattartók, a vadászok és a lakosság figyelmét a megelőzés fontosságára.

Fotó:Pixabay

A hazai sertéságazat fennmaradása a tét, ezért kell mindent megtenni azért, az eddigieknél is jobban odafigyelve, hogy itthon ne üsse fel a fejét a sertéspestis - mondta a Magyar Hírlapnak Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára.

– Milyen intézkedéseket követel a sertéstartóktól, hogy a magyar határ közelében bukkant fel az afrikai sertéspestis?

– Szerencsére sertéspestis nincs Magyarországon, a sertéshúsfogyasztóknak nem kell félniük, mert az emberre nem veszélyes a kór. Megfelelő higiéniai intézkedések vannak érvényben, s a tagoknak azt sulykoljuk, hogy az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt fektessenek a fertőtlenítésre, a takarításra. Egyébként ha egy telepen az egyik istállóból egy másikba megy át a dolgozó, már most is kötelező a zuhany és a munkaruha váltása.

– A sertéspestis vaddisznókat is megfertőz, és azok révén sertéstelepekre is kerülhet a kór.

– A vaddisznók valóban „útlevél nélkül közlekednek”, de a vadgazdálkodást, a vadászokat is érinti a veszélyhelyzet. A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács abban bízik, hogy vaddisznók ismert útvonalait az eddigieknél is körültekintőbben pásztázzák a vadászok, és az esetlegesen fertőzött egyedeket kiszűrik.

– Beláthatatlan következményekkel járna a kór felbukkanása nálunk, hiszen akkor az exportot is korlátozni kellene.

– Szerencsére erről nincs szó Magyarországon. Tény, ahová a sertéspestis betör, ott az állatállományt el kell pusztítani. A sertésforgalmazást, –felvásárlást korlátozzák, a hús kivitelét megtiltják, s ez óriási pénzügyi veszteség. A hazai sertéságazat fennmaradása a tét, ezért kell mindent megtenni azért, az eddigieknél is jobban odafigyelve, hogy itthon ne üsse fel a fejét a sertéspestis.

agrotrend.hu / magyarhirlap.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.

");/*]]>*/