FÓKUSZBAN

Július végéig lehet pályázni az Agrofoto 2017 pályázatra

Július végéig lehet pályázni az Agrofoto 2017 pályázatra, amelyre mezőgazdasági témájú képeket várnak a szervezők - hangzott el az M1 aktuális csatornán.

Július végéig lehet pályázni az Agrofoto 2017 pályázatra, ...

Növekvő félelmek - emelkedő agrárárak – hétvége lehűléssel

A hét első napjaiban az időjárás-piac fűtötte a kedélyeket, képletesen is és ténylegesen is. Az Európa nyugati felét is érintő, forró száraz időjárás a korai kalászosok betakarításának idő előtti kezdését eredményezte és az őszi kalászosok mennyiségi és minőségi romlásának veszélyét vetette fel.

A hét első napjaiban az időjárás-piac fűtötte a kedélyeket, ...

A hét témája: csökkentse a pergési veszteséget!

A virágzás elmúlásával egyre közelebb kerülünk a repce termesztési ciklusának záró akkordjához, a termelők egy része a növényvédelem szempontjából is „pontot tesz” a repcére.

A virágzás elmúlásával egyre közelebb kerülünk a repce termesztési ...

Kertészet

2017. június 16., péntek • 08:51

A köszméte legfőbb növényvédelmi kihívása

A köszméte termesztés egyik legfőbb nehezítő körülménye a lisztharmat. A köszméte esetében nem egy, hanem két fertőző lisztharmat fajra is gondolnunk kell.

Korábbi cikkünkkel a köszméte termés jótékony hatására hívtuk fel a figyelmet. Ezzel a cikkel pedig termesztését szeretnénk segíteni - a növény legfőbb növényvédelmi problémáját foglaljuk össze.

fotó:Pixabay

A köszméte termesztés egyik legfőbb nehezítő körülménye a lisztharmat.

A köszméte esetében nem is egy, hanem két fertőző lisztharmat fajra is gondolnunk kell: az egyik a köszméte és ribiszke amerikai lisztharmata, míg a másik a köszméte és a ribiszke európai lisztharmata. Jelentősebb kárral az amerikai lisztharmat fenyeget.

A köszméte és ribiszke amerikai lisztharmatát (Sphaerotheca mors uvea) már 1834-ben észlelték az USA-ban, Európába szaporítóanyaggal érkezett, de csak 1960-as években vált jelentőssé. A kórokozó minden talaj feletti növényi részt képes fertőzni, így a hajtást, levelet és még a terméseket is. A leveleken először a fonák oldalon jelentkezik a fehéres bevonat, majd terjedésével az egész levéllemezen és a terméseken is fehéres, nemezes bevonatot láthatunk. A termések fejlődése visszamarad, súlyos fertőzés esetén a talajra is hullhat a termés.

Mivel a kórokozó a fásodott részeket is képes megfertőzni, így elsősorban azon telel át. A gomba tavaszi „ébredése” és fejlődése május elejétől júniusig folyamatosan zajlik, így kedvező időjárás esetén, a betegségre érzékeny fajták esetében feltétlenül érdemes védekezni.

A köszméte és ribiszke európai lisztharmata (Microsphaera grossulariae), azaz a kontinensünk lisztharmata már a köszméte és ribiszke amerikai lisztharmata előtt is jelen volt Magyarországon. Ez a betegség azonban csak szórványosan fordul elő, és károkozása sem igazán jelentős. A kórokozó elsősorban a levéllemezt és a hajtásokat károsítja, a bogyókon csak ritkán fordul elő.

Az elmúlt évtizedek köszméte fajta nemesítési munkájának köszönhetően, már találunk az amerikai lisztharmatnak ellenálló fajtákat a piacon.

Mivel a betegség a köszméte termesztését nagy mértékben megnehezíti, ezért

érdemes arra rezisztens fajtát választani, hiszen a jó ültetvény alapja már a fajta választásnál kezdődik.

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.