FÓKUSZBAN

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ebben az évben immár 21. alkalommal került sor az „Év ...

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Az Országgyűlés 2017. november 14-i ülésén szavaztak a képviselők ...

Kertészet

2017. szeptember 07., csütörtök • 13:32

Az üzletekből csak a töredéküket ismerhetjük a körtéknek és a szilváknak

Ahhoz, hogy versenyképesek legyenek a magyar kertészek, szükség van az újításra, új fajták megismerésére. A körte és a szilva termelésében érdekelt, illetve e két népszerű gyümölcsünk rendkívül sok fajtájának megismerése iránt érdeklődő gazdálkodók, gyümölcstermesztési szakemberek népesítették be a NÉBIH Pölöskei Növényfajta-kísérleti Állomását a fajtabemutató szakmai napon.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága konzultációval egybekötött körte és szilva fajtabemutatót tartott az állomáson. A kísérleti állomás gyűjteményéből 39 fajta szilvát, illetve 30 fajta körtét - közülük 5 japánt és 25 európait - csoportosítva szemlélhettek és kóstolhattak meg az érdeklődők, de az elhangzott előadások során ezeknél jóval többről kaptak tájékoztatást – írja a Zalai Hírlap.

Lukács József, a NÉBIH elnökhelyettese, a kertészeti igazgatóság igazgatója elmondta, a kamara és az élelmiszerhatóság 2014-es együttműködési megállapodása révén szervezett rendezvénysorozat hasznos a termelők számára. Az elnökhelyettes megemlékezett arról is, hogy 125 éve vette kezdetét a hazai növényfajta-kísérletezés Cserháti Sándor professzor mosonmagyaróvári munkásságának köszönhetően.

Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala Megyei Szervezetének elnöke köszöntőjében meghatározó gazdasági ágazatként említette a kertészetet, noha a megye nem a meghatározó kertészeti területek közé tartozik. Ennek ellenére Zalában is egyre többen foglalkoznak a kertészet különböző ágazataival. Mint elmondta, a támogatások alapján tapasztalták, sajnos

mintegy 100 hektárral csökkent a megyében a körte termésterülete, viszont a fogyasztási igény növekszik.

Ahhoz, hogy versenyképesek legyenek a magyar kertészek, szükség van az újításra, új fajták megismerésére, ehhez nyújtanak segítséget a gazdáknak a fajtabemutató rendezvényeken elhangzó információk, mondta többek között a kamara elnöke.

fotó:Pixabay

Dr. Szani Zsolt, a NÉBIH körte témavezetője többek között a termesztés és a kereskedelem ellentmondásos helyzetéről is szólt.

– Míg a körtefajtáink rendkívül változatosak, addig a nagy áruelosztó központok, láncok csak néhány fajtával foglalkoznak, nem tudják kezelni ezt a sokszínűséget.

Becslések szerint a világon mintegy 3 ezer körtefajta létezik, hazánk is nagyon gazdag tájfajtákban. Az áruházláncok elsősorban két fajtát, a Vilmost és a bosc kobakot veszik át, az üzemi ültetvények is ezekre alapoznak. Ezeknek az ültetvényeknek a 60 százaléka Zala és Borsod megyében található meg, Zala nagyon jelentős a hazai körtetermesztésben.

Az elmúlt tíz évben többször kutattam a Dunántúlon régi gyümölcsfajták után – mondta Szani Zsolt. Lenyűgöző a házikertekben, szőlőhegyeken található körtefajták sokszínűsége. Egy fogyasztó viszont, aki az áruházakból jut hozzá a gyümölcshöz, ezekből csak néhány fajtát ismerhet meg – tette hozzá.

A kereskedelem értékmérője az egységes árualap, az egyfajta kezelési mód.

A körte esetében az egyik nehézség például a rendkívül változatos alak, a kereskedelem nem tud kialakítani annyiféle ládarendszert, amire szükség lenne.

Ez a helyzet, ez a sokféleség a helyi piacon értékesítő kistermelők számára ad lehetőséget. A rengeteg színnel, ízzel ők tudják megismertetni a fogyasztókat – mondta a szakember, s azt is közölte, hogy a pölöskei állomás is több mint 150 körtefajtát tart a referenciagyűjteményében.

A telepet Szili Ferenc állomásvezető mutatta be az érdeklődőknek. Elmondta, fajtaszámban bővelkedő ültetvényeik vannak cseresznyéből, meggyből, almából és egyedülálló a dió fajtagyűjteményük. Három éve telepítettek gesztenyét, és kis területen, egy hektáron tartanak szőlőt, aminek fajtaszáma viszont meghaladja a 300-at. Az állomásvezető az előadások végén kinn az ültetvényen is bemutatta körtefajtáikat.

A fiatal körteültetvényben Szili Ferenc (jobbról) beszélt a fajták jellemzőiről - fotó: Pezzetta Umberto

Sok információ hangzott el a szilvafajtákról is Márkné Deák Szilvia témavezető előadásában, aki a nemesítés európai trendjeiről, a fajták jellemzőiről beszélt az érési sorban elfoglalt helyük, a betegségekkel szembeni ellenállóságuk, külső megjelenésük, ízük alapján. E két gyümölcs betegségeiről, károsítóiról és az ellenük való védekezésről is részletes információk hangzottak el a fajtabemutatón.

agrotrend.hu / zaol.hu

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.