FÓKUSZBAN

Két termék + egy új technológia

Tanulságos, de inkább elgondolkodtató, amennyiben megvizsgáljuk, hogy miként alakultak a főbb kultúrák terméseredményei az elmúlt 30 évben. A statisztika szerint kalászosok és napraforgó esetében minimális, kukorica, esetében gyakorlatilag nulla terméseredmény növekedést tudunk felmutatni. Ugyanakkor, ha megnézzük a termelésre fordított inputok költségeit, akkor ott viszont jelentős (többszörös) növekedést tapasztalunk.

Tanulságos, de inkább elgondolkodtató, amennyiben megvizsgáljuk, ...

Komplett Tempo-portfolió, nagy lépés a precíziós technológia terén, számos apró fejlesztés

A Väderstad 5 évvel ezelőtt jelent meg a szemenkénti vetőgépek piacán Tempo elnevezésű modelljével, amely új mércét állított fel a nagysebességű precíziós vetés terén.

A Väderstad 5 évvel ezelőtt jelent meg a szemenkénti vetőgépek ...

PROFI: Európa vezető agrár gépmagazinja magyarul is megjelenik!

Januártól Magyarországon is megjelenik Európa vezető agrárgépészeti magazinja, a Profi. A hasznos és nélkülözhetetlen információk mellett most a 1,5 milliós nyeremény miatt is érdemes előfizetni.

Januártól Magyarországon is megjelenik Európa vezető agrárgépészeti ...

Kertészet

2017. január 06., péntek • 12:31

Eddig bírták a szőlők - de mi lesz mínusz 15 alatt?

A hétvégére kemény fagyokat jósolnak a meteorológusok. A szőlők mínusz 15 fokig jól bírják mélynyugalmi állapotban a hideget. Ez alatt néhány érzékenyebb fajta már elfagy.

Szűcs Gyula a kiskőrösi Kossuth Pinceszövetkezet elnöke, aki kertészmérnök, azt mondja, hogy -15 fokig különösen nagy probléma nem lehet. Ha az ültetvények nem voltak túlterhelve és megkapták a tápanyagot, akkor a jelenlegi helyzet ideális.

A hetek óta tartó fagypont alatti hőmérsékletben jól telel a növény. A kadarka, az ezerjó a sárfehér de az Irsai Olivér fajták számára a mínusz 15 fok alatti lehűlés azonban veszélyes, mely ha huzamos ideig tart, akkor az elfagyás lehetősége fennáll. Ezeknél téltűrőbb a cserszegi fűszeres, a generosa, a bianca vagy akár a kunleány is. A tapasztalata szerint a szövetkezet tagjai gondoskodtak az ültetvényeik felkészítéséről. A szőlők jó kondícióban várták a telet.

Évente levélanalízist, négy évente talajvizsgálatot végeznek és ezen eredmények alapján juttatnak tápanyagot a növénynek, amely így ellenállóbb a hideggel szemben. Azzal azonban számolniuk kell a termelőknek, hogy a Kunsági Borvidék adottságai mostohábbak mint a hegyvidéki borvidékeken. Azoknál ugyanis a fagyveszély jóval kisebb, köszönhető a dombvidékek lankáinak. Az elnök abban reménykedik, hogy mínusz 15 alá nem megy a hőmérséklet a télen.

A tavalyi termésből jó bor készült, vajon az idei szőlő termést nem teszi-e a tönkre a beigért hideg? Fotó:baon.hu

Font Gábor soltvadkerti borász azt mondja, hogy eddig jól teleltek a szőlői. Ő is hangsúlyozta, hogy a gondos gazdának jó kondícióban kell tartania a növényeit. A tőkék takarása mellett szálvessző lehúzást is végeztek az érzékeny fajták esetében. A családja az Irsay Olivér, az ezerjó és a kékfrankos ültetvényeknél végezte el ezt a munkát. A régi öregek is évszázadokon át végeztek hasonló munkát, így egy esetleges fagyás következményeit jelentősen tompíthatták. Mint mondta, az a szerencse, hogy a lehűlés nem rövid időn belül következik be. Azt ugyanis nehezen tolerálná a növény. Hetek óta tart a hideg, mely optimális az ültetvények számára.

agrotrend.hu / baon.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.

");/*]]>*/