FÓKUSZBAN

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ebben az évben immár 21. alkalommal került sor az „Év ...

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Az Országgyűlés 2017. november 14-i ülésén szavaztak a képviselők ...

Kertészet

2017. július 15., szombat • 11:12

Fokozott védelem szükséges a szekszárdi borvidéken

Fertőzések, kártevők és viharkárok hagytak nyomot a szekszárdi borvidék ültetvényein. Lisztharmat, peronoszpóra, jégverés és a szőlőkabóca egyszerre okoz fejtörést a gazdáknak. A szőlőkben folyamatos növényvédelem szükséges részben a sebek orvoslására, részben a további fertőzések megelőzésére. 

Nemes Zoltánnal, a Szekszárdi Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztályának munkatársával beszélgettünk. 

  -Hogy hatott a nagy esőzés a borvidéken?

 - Június végi felhőszakadás és jégeső a borvidék  jelentős részén nagy károkat okozott a  szőlőültetvényekben. A szőlő levelén és a fürtökön  is rengeteg sérülés keletkezett. A fürtökben a  bogyók 15-50 %-a is sérült, felrepedt a jégeső  nagyságától és intenzitásától függően. A  jégszemcsék által megütött bogyók, fürtrészek  később megbarnulnak és elhalnak.

- Becsülhető-e a kár mértéke?

 - A mennyiségi, és minőségi károkat egyelőre nehéz megbecsülni, mivel a szüretig még sok idő van hátra. A szüretig hátralévő időjárás döntő lesz a szőlő fejlődése, érése, valamint a különböző betegségek fellépése és károsítása szempontjából.

- Hogy hat a párás idő? Nagy a betegségek kialakulásának kockázata.

- A párás, meleg időjárás kedvező mindhárom betegség – lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész – részére. A borvidék több ültetvényében már május végén megjelentek a lisztharmat első tünetei és a kedvező júniusi meleg időben járványos fertőzés alakult ki a lombozaton és a fürtökön egyaránt. Peronoszpóra-fertőzést az aszályos meleg időjárásban eddig nem észleltünk, de ha csapadékosabbra fordul az időjárás, érzékenyebb fajtákban – Merlot, Cabernet – kialakulhatnak még fürttünetek is. A jégverés következtében megnőtt a szürkerothadás kialakulásának veszélye, mivel az elhalt bogyókon, és fürtrészeken, könnyen megtelepedhet a kórokozó és a fürtzáródást követően zöldrothadás, vagy zsendülés, érés időszakában szürkepenészes bogyórothadás alakulhat ki. A hosszabb meleg, aszályos időjárást követően lezúdult nagy mennyiségű csapadék és jégeső, jelentős stressz tényező volt a növények és így a szőlő számára is. Június végétől több ültetvényben is a tőkeelhalás tüneteit tapasztaljuk.

- Milyen permetezési technika, módszer és szer ajánlott ebben a helyzetben? Nyilván folyamatos védekezés szükséges.

- A védekezéseket tekintve nagyon fontos volt, a jégverést követően, a sebek sérülések mielőbbi lezárása, melyeket kontakt hatású, réz és folpet hatóanyag tartalmú készítmények kijuttatásával lehetett elvégezni. Az elkövetkezendő hetekben a fürtzáródás végéig, fontos a lisztharmat, és szürkepenész elleni fokozott védelem fenntartása. Lisztharmat ellen felszívódó és kontakt hatóanyagot is tartalmazó  készítményt, készítményeket, célszerű kijuttatni. Ha marad a meleg, szárazabb időjárás, akkor peronoszpóra elleni védelemre, elegendőek a kontakt hatású készítmények kipermetezése. A jég által károsított ültetvények szürkepenész elleni védelemére nagy figyelmet kell fordítani egészen a szüretig. A gomba ellen speciális botryticidek kijuttatásával tudunk védekezni. Az  időpontot tekintve, pedig nagyon fontos, hogy a fürtzáródás előtt végezzük el a permetezést és ha szükséges, akkor a betakarításig ismételjük meg a védekezést.

fotó: szekszard.hu

- A szőlőkabóca is veszély a borvidéken jóideje.

- Az amerikai szőlőkabóca 2007. évtől folyamatosan jelen van a szekszárdi borvidéken. Az idei  esztendőben is folytatjuk a kártevő felderítését. Jelenleg L3 – L5-ös lárvastádium észlelhető. A következő hetekben várható az imágók megjelenése a szőlő ültetvényekben. Az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségét a laboratóriumi vizsgálatok eddig még nem mutatták ki a Tolna megyei kabóca és szőlőmintákból. A rendkívül veszélyes betegség terjedése egyébként megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Erre legalkalmasabb időszak, amikor a lárvák elérték a harmadik, negyedik fejlődési fokozatot (L3-L4).

- Legalkalmasabb módszer?

- Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. tiametoxam, lambda-cihalotrin, deltametrin, béta-ciflutrin, klórpirifosz-metil, klórpirifosz stb. hatóanyagú permetező szerek).  Minden esetben nézzük át az engedélyokirat előírásait, mert ezek bizonyos korlátozásokat írhatnak elő az egyes készítmények alkalmazásakor. Legfőképpen a méhek védelmére figyeljünk. Egyes készítmények csak méhkímélő technológiával juttathatók ki. Méhekre mérsékelten veszélyes vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szer kijuttatása – amennyiben ezt a növényvédő szer engedélyokirata lehetővé teszi – kizárólag a háziméhek napi aktív repülésének befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg és legkésőbb 23 óráig tarthat (méhkímélő technológia).

agrotrend.hu / GG.

 

 

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.