FÓKUSZBAN

Már több mint hatszáz vidékfejlesztési pályázatot jelentettek meg a Leader akciócsoportok

Már több mint hatszáz vidékfejlesztési pályázatot jelentettek meg a Leader akciócsoportok

Magyarországot 103 Leadar helyi akciócsoport fedi le, amelyek ...

Ezek a VP módosítások fontosabb elemei

Ezek a VP módosítások fontosabb elemei

A Vidékfejlesztési Program keretében társfinanszírozott ...

Kertészet

2017. december 01., péntek • 17:04

Ígéretes lehetőségek a díszkertészet előtt

Az ágazat árbevétele ma már meghaladja az évi 120 milliárd forintot, és csaknem 25 ezer család megélhetését biztosítja.

Az emberek jelentős része urbanizált viszonyok között él, ezért a parkosított zöld felületek felértékelődnek, a dísznövény ágazat pedig kiemelt szerepet játszik az élhetőbb környezet biztosításában – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a XXXI. Flora Virágfesztiválon, Kecelen a tárca közleménye szerint.

Nagy István emlékeztetett, hogy a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Díszkertészek Szövetsége együttműködésének köszönhetően számos mozgalom - mint például a Virágos Magyarországért verseny - indult el.

Kitért arra, hogy rózsatő termesztése 120 hektáron folyik, főként Szeged-Szőreg térségében. Az itt előállított rózsatöveket uniós nyilvántartásban lévő oltalom alatt álló földrajzi árujelzéssel hozzák fogalomba. Az évi 4-5 millió megtermelt rózsatő 90 százalékát külföldön értékesítik.

fotó:MTI

Az államtitkár kiemelte, hogy ígéretes lehetőségek állnak a díszkertészágazat előtt. Magyarország Európa kapuja a nagy népességű keleti országok felvevő piacaihoz, ahol a dísznövény-kereskedelem importfüggő. A kelet-európai piac közelsége is komoly előnyt jelent hazánk számára.

Ráadásul jó genetikai anyagokkal és megfelelő klimatikus és talajadottságokkal rendelkezünk a mérsékeltebb anyagi ráfordítást igénylő szabadföldi termesztéshez. Mindezek mellett az olyan új építészeti technológiák megjelenése, mint például a zöldtető vagy a zöldfal, szintén új lehetőséget kínál az ágazatnak.

A retró jegyében zajlik az idei Flora Virágfesztivál Kecelen - A december 1-jén kezdődő, háromnapos programsorozatra az ország minden tájáról érkeznek virágkötők, virágtermelők, hogy virágkölteményeikkel bemutatkozzanak a nagyközönség előtt.

agrotrend.hu / FM

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.