FÓKUSZBAN

Mindannyian ugyanazért, a magyar mezőgazdaságért dolgozunk!

Fejér megye agráriuma évről évre fejlődik, s ehhez nagymértékben járulnak hozzá az ágazatban tevékenykedő szaktanácsadók, akik a gazdákat mind a pályázatokban, mind az adminisztrációban, mind a hatékony növénytermesztésben, állattenyésztésben és kertészeti munkában segítik. Minderről, valamint Fejér megye mezőgazdaságáról Balázsik Zsófia szaktanácsadóval beszélgettünk.

Fejér megye agráriuma évről évre fejlődik, s ...

A hét témája: válasszon hosszabb ideig betakarítható csemegekukorica hibridet!

Évről-évre emelkedik a kereslet az élelmiszernövény iránt, különösen a szuperédes fajták iránt nőtt meg az igény.

Évről-évre emelkedik a kereslet az élelmiszernövény iránt, ...

Szavazzon Magyarország Legszebb Birtokára!

Elindult a közönségszavazás, a voksokat 2017. augusztus 31-ig várjuk!

Elindult a közönségszavazás, a voksokat 2017. augusztus 31-ig ...

Kertészet

2017. augusztus 09., szerda • 09:22

Jéghálóval a forróság ellen 

A nagy hőség a gyümölcsösöket is megviseli. Az erős napsugárzás ugyanis könnyen megégeti az almák héját. Derecskén egy hálóval védik a termést, ami a jégtől is megóvja a fákat. A beruházás nem olcsó, de a szakemberek szerint néhány év alatt megtérül.

A nagy hőségben az almafáknak is szüksége van a vízre. Derecske mellett öntözéssel próbálják biztosítani a folyamatos vízpótlást, a magas UV-sugárzástól pedig a jégháló is védi a fákat. A 80 hektáros almás felében húztak ki hálót – számolt be a dehir.hu.

- Ilyenkor augusztusban nagyon nagy az UV-sugárzás, ami azt eredményezheti, hogy az almák megégnek a nap által. Előfordul, hogy ilyenkor a gyümölcs 45-50 fokra is fölmelegszik és egy perzselés keletkezik a héján. Ezt a perzselést tudja megakadályozni a jégháló – magyarázza Szabó Viktor, az Bold Agro Kft. ügyvezető igazgatója.

A háló kihelyezése 3-5 millió forintba kerül hektáronként. A beruházás átlagosan 8 év alatt térül meg, de akár két jégverés esetén is behozhatja az árát. Magyarországon egyébként átlagosan 15 kilogramm az éves almafogyasztás. A derecskei gyümölcsösben 5000 tonna almát termelnek – ez a mennyiség elegendő lenne egy Debrecen nagyságú település ellátására.

- Az idén jó közepes termésre számítunk. Szerencsére minket a tavaszi fagykárok elkerültek, tehát nincs fagykárunk. És bár ez a nagy meleg most egy kicsit kritikus az almáknak, de szerencsére a jégvédő hálóknak a pozitív hatása, az árnyékolás most védi a termésünket, úgy hogy mindenféle tekintetben egy jó termésre számítunk – mondta el Szabó Imre, a Bold Agro Kft. ügyvezetője.

A betakarított gyümölcs nagy része hűtőházakba kerül, a termés legnagyobb részét a hazai piacon értékesítik.

agrotrend.hu / dehir.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.