Kertészet

Kezdhetünk búcsút venni a hazai karfioltól, brokkolitól és kelkáposztától

Idén a nagy kánikula és egy kártevő – az üvegházi molytetű – sokat ártott a veteményeseknek.

A klimatikus viszonyok változása miatt jó minőségű árut csak nagy nehézségek árán tudnak piacra vinni a gazdák, ezért az elmúlt években mintegy 40 százalékkal csökkent a termőterület. A szakma szerint a visszaesés tovább folytatódhat, így egyre nagyobb szerep juthat az exportnak – írja a Magyar Idők.

fotó: Pixabay

Igencsak borsos lett a karfiol és a brokkoli ára a hazai boltokban, ahogyan a kelkáposztáért is többet kell fizetniük a vásárlóknak a megszokottnál.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci árinformációs rendszere szerint:

  • a karfiol kilója a fogyasztói piacokon a múlt héten 400-500 forint volt, míg egy évvel korábban az árak jellemzően 300-400 forint körül alakultak.
  • a brokkoli is drágábban kerülhet a kosarakba: van olyan fővárosi piac, ahol egy kiló 880 forintba került a múlt héten. Természetesen nem ez az átlagár, a legtöbb helyen 400-600 forintot kértek a brokkoli kilójáért.
  • a kelkáposzta ára is jócskán megemelkedett, a múlt héten 400-500 forintért kínálták a zöldségfélét a budapesti piacokon, míg egy évvel korábban akár feleennyiért is hozzájuthattak a vásárlók.

A jelentősnek mondható áremelkedés mögött a szerényebb termés áll. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeb elnöke elmondta: idén a kánikula és egy kártevő is megnehezítette a gazdálkodók munkáját. Az elmúlt években igencsak elszaporodott hazánkban az üvegházi molytetű, amelynek kedvenc növényei épp a kelkáposzta és a karfiol, de a brokkoliban is jelentőst kárt tud tenni. A legnagyobb baj az, hogy nem tudnak védekezni a kártevő ellen a termelők – hívta fel a figyelmet a szakember.

Nincs olyan szer a piacon, amely egyszerre tudná hatékonyan távol tartani a rovart és biztosítani az élelmiszer-biztonsági kritériumok betartását, vagyis hogy a növényt a termelők eladhassák.

Bár az utóbbi években a fejes káposzta esetében is hasonló gondokkal küzdött a hazai agrárium, mára sikerült olyan toleráns fajtákat nemesíteni, amelyeket nem támadnak meg a kártevők. Erre a karfiolnál sajnos nem lát esélyt a FruitVeb elnöke.

fotó: MTI,Oláh Tibor

A kelkáposzta, a karfiol és a brokkoli hazai termesztésének egyik legnagyobb ellensége mégsem a kártevőkben keresendő.

A klimatikus viszonyok ugyanis már olyannyira nem kedveznek e növények termesztésének, hogy Ledó Ferenc szerint ma nagyon nehéz minőségi árut termelni az országban.

A szakember szerint a legnagyobb baj az, hogy nyáron az éjszakai hőmérséklet sem megy 17-18 fok alá, holott a rózsaképződéshez elengedhetetlen az enyhén hűvösebb időjárás. Emiatt az elmúlt években alaposan visszaesett a termőterület.

A FruitVeb adatai szerint kelkáposztával 250-300 hektáron foglalkoznak itthon, holott 2010-ben a termőterület nagysága még elérte az 550 hektárt. Karfiolt és brokkolit a korábbi 1100 hektár helyett ma már csupán 600 hektár körüli területen termelnek a gazdák. Ehhez adódik hozzá a hajtatott karfiol, ami további 100-150 hektárt jelent országosan.

Ledó Ferenc szerint mennyiségben nem ilyen rossz a helyzet, mivel a termésátlagok javultak 2010 óta, így a 40 százalékos termőterület-csökkenés ellenére a betakarított mennyiség csak 25-30 százalékkal esett vissza az utóbbi hét évben.

Mivel a hazai termelés csökken, a fogyasztás viszont nő, egyre több importra szorulunk. Miközben 2016-ban 240 tonna karfiolt exportáltunk, a külföldről behozott mennyiség elérte a 10 600 tonnát. Zömében olasz és francia karfiol érkezik az országba. Ledó Ferenc szerint

a jövőben egyre inkább az importra kell majd támaszkodnia a magyar piacnak, hiszen a hazai termelés csökkenése várhatóan a következő években is folytatódik.

A klimatikus viszonyokban nem várható javulás, így a karfioltermesztés is fokokozatosan visszaszorulhat. Bár ez nem jelenti a termesztés teljes megszűnését, a mennyiség messze elmaradhat a korábbitól.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook