FÓKUSZBAN

Július végéig lehet pályázni az Agrofoto 2017 pályázatra

Július végéig lehet pályázni az Agrofoto 2017 pályázatra, amelyre mezőgazdasági témájú képeket várnak a szervezők - hangzott el az M1 aktuális csatornán.

Július végéig lehet pályázni az Agrofoto 2017 pályázatra, ...

Növekvő félelmek - emelkedő agrárárak – hétvége lehűléssel

A hét első napjaiban az időjárás-piac fűtötte a kedélyeket, képletesen is és ténylegesen is. Az Európa nyugati felét is érintő, forró száraz időjárás a korai kalászosok betakarításának idő előtti kezdését eredményezte és az őszi kalászosok mennyiségi és minőségi romlásának veszélyét vetette fel.

A hét első napjaiban az időjárás-piac fűtötte a kedélyeket, ...

A hét témája: csökkentse a pergési veszteséget!

A virágzás elmúlásával egyre közelebb kerülünk a repce termesztési ciklusának záró akkordjához, a termelők egy része a növényvédelem szempontjából is „pontot tesz” a repcére.

A virágzás elmúlásával egyre közelebb kerülünk a repce termesztési ...

Kertészet

2017. június 13., kedd • 13:32

Keddtől pályázhatnak a fiatal agrárkutatók

Már elérhető az idei furmint éve programhoz kapcsolódó, a fiatal magyar agrárkutatókat segítő pályázati- és ösztöndíj-lehetőség.

- Ezt a kincset, amivel rendelkezünk, igyekszünk a világban is pozicionálni és megismertetni. Fontos, hogy a furmint a magyar borkultúra nagykövete legyen, a mostani pályázati lehetőség is ehhez kapcsolódik – közölte Fazekas Sándor kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Fazekas Sándor: jó bor csak jó szőlőből készülhet, ehhez pedig nélkülözhetetlen a nemesítők, a kutatók munkája – fotó: agrotrend.hu

A földművelésügyi miniszter kijelentette: a magyar agrárkutatás folyamatosan megújulásának vagyunk tanúi, amit elő is kell segíteni a legkülönbözőbb eszközökkel, amire kiváló példa ez az összefogás.

A „Fogadj Örökbe Furmintot” kezdeményezés lehetőséget biztosít az ágazatot támogatni kívánók számára, hogy az örökbefogadás során felajánlott összeggel segítsék a hazai felsőfokú agrárképzésben dolgozó ifjú oktató-kutató szakembereket, illetve olyan frissen végzett hallgatókat, akik elég ambíciót és elszántságot éreznek magukban ahhoz, hogy az agrártudományok valamely területén egy jelentős kutatási témáról pályaművet nyújtsanak be.

Az eseményen Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója elmondta:

hazánkban nem éri el a 15%-ot azon szakemberek aránya, akik az agráriumban közép- vagy felsőfokú szakképzettséggel végzik munkájukat.

Ezen kívül rendkívül kedvezőtlen az ágazati korfa, a fiatalok számára még eddig nem sikerült vonzóvá tenni a mezőgazdasági tevékenységet. 

Gyuricza Csaba: a pályázat során előnyt jelentenek az ökológiai és a fenntartható gazdálkodással kapcsolatos kutatási területek – fotó: agrotrend.hu

A furmint évéhez kapcsoló ösztöndíj-program során olyan innovációs és kutatási eredményeket bemutató pályázatokat várunk, amelyek erősítik a versenyképességet és a fenntarthatóságot szolgálják – ismertette a mától elérhető pályázattal kapcsolatban a NAIK főigazgatója.

Az agrártudományok bármely területén lehet pályázni, kiemelten az állattenyésztés, a növénytermesztés, a kertészet, valamint az erdészet és az élelmiszertudomány témakörökre. A pályázat során lehetőség nyílik külföldi tanulmányutakon való részvétel elnyerésére is. Az első helyezett 250 ezer, a második 150 ezer, a harmadik pedig 100 ezer forintos jutalomban fog részesülni.

A beadási határidő: 2017. szeptember 30., a pályázatok beküldési címe: borkivalosag@fm.gov.hu.

agrotrend.hu / E.G.

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.