FÓKUSZBAN

Kevés gazdálkodási napló érkezett be, pedig közeleg a jogvesztő határidő

Kevés gazdálkodási napló érkezett be, pedig közeleg a jogvesztő határidő

A hatóság felhívja az érintettek figyelmét, hogy a zavartalan ...

Nemzeti gépfinanszírozási program indul

Nemzeti gépfinanszírozási program indul

Indul a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nemzeti gépfinanszírozási ...

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Rendelje meg 2018. március 31-ig a PROFI Magazint egy évre, ...

Kertészet

2018. január 02., kedd • 09:01

Mesterséges kémek a gyümölcsszállításban

Ezzel az eszközzel a teljes hűtési lánc jól ellenőrizhetővé válik.

Svájci kutatólabor és kutató intézetek közös munkája során egy olyan szenzort dolgoztak ki, ami egy-egy áru szállítása során, mint egyfajta „kém”, az áruval utazik. A szenzor alkalmas arra, hogy folyamatosan mérje a körülményeket, de legfőképpen a termés hőmérsékletét a szállító konténerben való utazás során. 

Jelenleg az alma-, banán-, narancs- és mangószállítmányokkal utazó termések maghőmérsékletét tudják már folyamatosan mérni, rögzíteni - fotó: Empa

A kémeszköz mérete, alakja és anyaga a szállított áruval megegyezik. A gyümölcs húsa, azaz anyaga, akár fajtaspecifikusan is meghatározásra kerülhet, amelyet 3 fő paraméter befolyásol. A „kém” alma víz-, szénhidrát- és polisztirol-tartalma változtatható a szállításra kerülő almafajta tulajdonságai alapján (pl.: Braeburn und Jonagold).

Az alma küllemű szenzor a szállított termésekkel együtt becsomagolják, majd az áruszállítás célállomásán nyerik ki és elemzik ki a szenzorral mért információkat. A szenzor fejlesztése során a mért adatok prompt, azaz folyamatos és azonnali továbbítását és elemzését kívánja megvalósítani a kutatócsoport. 

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.