Kertészet

Mesterséges kémek a gyümölcsszállításban

Ezzel az eszközzel a teljes hűtési lánc jól ellenőrizhetővé válik.

Svájci kutatólabor és kutató intézetek közös munkája során egy olyan szenzort dolgoztak ki, ami egy-egy áru szállítása során, mint egyfajta „kém”, az áruval utazik. A szenzor alkalmas arra, hogy folyamatosan mérje a körülményeket, de legfőképpen a termés hőmérsékletét a szállító konténerben való utazás során. 

Jelenleg az alma-, banán-, narancs- és mangószállítmányokkal utazó termések maghőmérsékletét tudják már folyamatosan mérni, rögzíteni – fotó: Empa

A kémeszköz mérete, alakja és anyaga a szállított áruval megegyezik. A gyümölcs húsa, azaz anyaga, akár fajtaspecifikusan is meghatározásra kerülhet, amelyet 3 fő paraméter befolyásol. A „kém” alma víz-, szénhidrát- és polisztirol-tartalma változtatható a szállításra kerülő almafajta tulajdonságai alapján (pl.: Braeburn und Jonagold).

Az alma küllemű szenzor a szállított termésekkel együtt becsomagolják, majd az áruszállítás célállomásán nyerik ki és elemzik ki a szenzorral mért információkat. A szenzor fejlesztése során a mért adatok prompt, azaz folyamatos és azonnali továbbítását és elemzését kívánja megvalósítani a kutatócsoport. 

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook