Kertészet

Mitől függ az alma húskeménysége?

Az almakedvelők általában pontosan tudják, hogy melyik fajtát szeretik, és melyiket kevésbé, hiszen alma és alma között is nagy különbség van. Az egyik ilyen tulajdonság például az alma keménysége. Van aki a ropogós almát kedveli, van aki pedig a kásásabbat.

 Mindkét típusnak viszont van egy optimális állapota, a túl kemény és a túl kásás alma sem élvezhető igazán.

Az alma húskeménysége számos tényezőtől függ: tápanyagtartalom, víztartalom, fajta, betakarítás időpontja, tárolási paraméterek. Mégis fontos ezen paraméterek tudományos meghatározása is.

fotó: pixabay.com

A francia agrárkutatásokkal foglalkozó INRA intézetben Angers-Nantes-ban az alma húskeménységét vizsgálták. A kutatás célja az volt, hogy meghatározzák az alma húskeménységét befolyásoló tényezőket. A vizsgálat során a szakemberek újdonságokat írtak le az almahús felépítése, textúrája kapcsán. A tanulmány keretében vizsgálták a sejtfalak anyagcsere-folyamatait, valamint a turgornyomás alakulását is megfigyelték különböző almafa-populációkban. Legfőbb eredményként említendő, hogy a kutatás keretében az alma húskeménységét befolyásoló gének is meghatározásra kerültek, ami a tudományos életben újdonságnak számít.

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés