FÓKUSZBAN

Ön ARAT vagy csak aratgat? Így lehet napi 8-10 hektárral többet betakarítani!

„Napi 8-10 hektárral kevesebbet tudtam aratni a területek jellegzetességei és a kombájnom gyári adottságai miatt. Ezért minden egyes munkanap az elmaradt bevételem 180-200ezer forint volt. A változékony időjárás miatt lecsökkent a használható napok száma, így kiemelten fontos, hogy hatékonyan, gyorsan és kisebb költséggel tudjuk betakarítani a gabonát.”

„Napi 8-10 hektárral kevesebbet tudtam aratni a ...

A hét témája: a kardántengelyekről mindenkinek

A kardántengelyek a gépészetben ott kerülnek alkalmazásra, ahol egymással állandó, vagy változó szöget bezáró tengelyek között kell nyomatékot (teljesítményt) közvetíteni.

A kardántengelyek a gépészetben ott kerülnek alkalmazásra, ...

Játsszon velünk Profi magazin előfizetésért!

Nincs még Profi előfizetése? Nem szeretne lemaradni a mezőgazdaság legfrissebb gépészeti híreiről, tesztjeiről? Játsszon velünk az I. NAK Szántóföldi Napokon, és Öné lehet egy 2017-es profi magazin előfizetés!

Nincs még Profi előfizetése? Nem szeretne lemaradni a mezőgazdaság ...

Kertészet

2017. április 01., szombat • 17:14

Most van szükség a virágba borult fák alapos védelmére

Sorra bontják szirmaikat a gyümölcsfák. A mandula, kajszi-, őszibarack, cseresznye- és a meggyfák is újraélednek.

Ez a kritikus időszaka a tafrínás betegséget előidéző gomba fertőzésének. Már a 0,5–1 cm-es, alig látható leveleket is megfertőzi, különösen hűvös, nedves, ködös időjárás esetén. Ha ebben az időben nem permetezzük, nem védjük meg a fákat, a kifejlődő levelek torzultak lesznek, és utána lehullanak. A leveleken megfigyelhető torzulások idején a kémiai védekezés már eredménytelen. A mandula-, őszibarack-, szilva-, kajszi- és meggyfákat virágzás időszakában fertőzi a Monilia laxa nevű gomba. – írja a teol.hu.

Csak akkor fertőz, ha a virágszirmok szétnyíltak, és a virág bibéje az esőtől vagy a ködből kicsapódó víztől nedves. Ilyen időjárási viszonyok között súlyos járványt okozhat: a virágok hirtelen elhalnak, majd a fiatal levélkék is hasonló gyors hervadást, elhalást mutatnak. Súlyos fertőzésnél a virágzat többsége elhal, a fák nem hoznak termést. A gomba a hajtásból megfertőzi a vesszőt, belenő az ágakba, a korona részleges elhalását, súlyos esetben a fa pusztulását okozza. A védekezés akkor hatékony, ha a virágzatok fertőződését megelőzzük, a virágzatot a gomba behatolása előtt permetezzük. Virágzás alatt 2-3 alkalommal lehet szükség a kezelésre: az elején, a tömeges virágzáskor és a sziromhulláskor.

A felsorolt gyümölcsfák virágzása – a fajoktól függően – különböző időben következik be. Aki kertjében több gyümölcsfajt is nevel a csonthéjasok közül, az egymás utáni virágzás miatt több hétig is elhúzódó permetezésre készüljön. Érdemes időben beszerezni a kezeléshez szükséges növényvédő szereket. Permetezhetünk-e virágzáskor, kérdezik gyakran a kisebb gazdálkodók. A szakemberek szerint igen, nem árt a leendő gyümölcsnek. Érdemes tanácsot kérni, hogy melyek azok a szerek, amelyek hatékonyak, ugyanakkor a méhekre nem veszélyesek, ezért a gyümölcsfák szabadon permetezhetők a beporzást végző méhek károsodása nélkül.

Vannak a méhekre mérsékelten veszélyes gombaölő szerek, ezek felhasználása csak az esti szürkülettől 23 óráig engedélyezett, amikor a méhek a kaptárukban tartózkodnak. Reggeli aktivitásuk kezdetére, kirepülésük idejére a gombaölő szerek mérgező hatása megszűnik. Ezt az alkalmazást nevezzük méhkímélő technológiának.

Fontos a személyi biztonság is. Bizonyos szerek alkalmazásakor a megfelelő, zárt védőruházat, légzésvédő, arcvédő maszk, védőkalap, védőszemüveg és védő lábbeli (magas szárú cipő vagy csizma) viselése ajánlatos. Még a kevésbé mérgező vegyszereknél is alapvető követelmény a kézvédelem, ehhez legjobb a kertészkesztyű.

agrotrend.hu / teol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.

");/*]]>*/