FÓKUSZBAN

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ebben az évben immár 21. alkalommal került sor az „Év ...

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Az Országgyűlés 2017. november 14-i ülésén szavaztak a képviselők ...

Kertészet

2017. április 01., szombat • 17:14

Most van szükség a virágba borult fák alapos védelmére

Sorra bontják szirmaikat a gyümölcsfák. A mandula, kajszi-, őszibarack, cseresznye- és a meggyfák is újraélednek.

Ez a kritikus időszaka a tafrínás betegséget előidéző gomba fertőzésének. Már a 0,5–1 cm-es, alig látható leveleket is megfertőzi, különösen hűvös, nedves, ködös időjárás esetén. Ha ebben az időben nem permetezzük, nem védjük meg a fákat, a kifejlődő levelek torzultak lesznek, és utána lehullanak. A leveleken megfigyelhető torzulások idején a kémiai védekezés már eredménytelen. A mandula-, őszibarack-, szilva-, kajszi- és meggyfákat virágzás időszakában fertőzi a Monilia laxa nevű gomba. – írja a teol.hu.

Csak akkor fertőz, ha a virágszirmok szétnyíltak, és a virág bibéje az esőtől vagy a ködből kicsapódó víztől nedves. Ilyen időjárási viszonyok között súlyos járványt okozhat: a virágok hirtelen elhalnak, majd a fiatal levélkék is hasonló gyors hervadást, elhalást mutatnak. Súlyos fertőzésnél a virágzat többsége elhal, a fák nem hoznak termést. A gomba a hajtásból megfertőzi a vesszőt, belenő az ágakba, a korona részleges elhalását, súlyos esetben a fa pusztulását okozza. A védekezés akkor hatékony, ha a virágzatok fertőződését megelőzzük, a virágzatot a gomba behatolása előtt permetezzük. Virágzás alatt 2-3 alkalommal lehet szükség a kezelésre: az elején, a tömeges virágzáskor és a sziromhulláskor.

A felsorolt gyümölcsfák virágzása – a fajoktól függően – különböző időben következik be. Aki kertjében több gyümölcsfajt is nevel a csonthéjasok közül, az egymás utáni virágzás miatt több hétig is elhúzódó permetezésre készüljön. Érdemes időben beszerezni a kezeléshez szükséges növényvédő szereket. Permetezhetünk-e virágzáskor, kérdezik gyakran a kisebb gazdálkodók. A szakemberek szerint igen, nem árt a leendő gyümölcsnek. Érdemes tanácsot kérni, hogy melyek azok a szerek, amelyek hatékonyak, ugyanakkor a méhekre nem veszélyesek, ezért a gyümölcsfák szabadon permetezhetők a beporzást végző méhek károsodása nélkül.

Vannak a méhekre mérsékelten veszélyes gombaölő szerek, ezek felhasználása csak az esti szürkülettől 23 óráig engedélyezett, amikor a méhek a kaptárukban tartózkodnak. Reggeli aktivitásuk kezdetére, kirepülésük idejére a gombaölő szerek mérgező hatása megszűnik. Ezt az alkalmazást nevezzük méhkímélő technológiának.

Fontos a személyi biztonság is. Bizonyos szerek alkalmazásakor a megfelelő, zárt védőruházat, légzésvédő, arcvédő maszk, védőkalap, védőszemüveg és védő lábbeli (magas szárú cipő vagy csizma) viselése ajánlatos. Még a kevésbé mérgező vegyszereknél is alapvető követelmény a kézvédelem, ehhez legjobb a kertészkesztyű.

agrotrend.hu / teol.hu

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.