Kertészet

Romlott a magyar meggy versenyképessége egy szakmai kiadvány szerint

Magyarország nem használja ki megfelelően a meggytermesztésben rejlő lehetőségeit, a világhírű fajták ellenére az elmúlt években romlott a magyar meggy versenyképessége a nemzetközi piacon – derül ki abból a szakmai kiadványból, amelyet a meggytermesztésről rendezett konferencia alkalmából mutattak be a termelőknek és az érdekelt szervezeteknek pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón.

Az elmúlt két évtizedben felhalmozott gyakorlati tapasztalatokat, a legfrissebb kutatási eredményeket, illetve a meggyágazat jelenlegi piaci helyzetét és fejlõdési lehetõségeit ismertetõ kiadvány szerint az elmúlt években nem épült ki hatékonyan mûködõ hazai meggyvertikum, az alacsony termésátlagok és a rossz termésbiztonság miatt nincs egységes, megfelelõ nagyságú árukínálat.  A több mint négyszáz oldalas kötetet negyvenfõs szerzõi gárda jegyzi. A kötet elõszavában a kollektíva közli, Magyarország az 1960-as évektõl kezdve a világ nyolc legnagyobb meggytermesztõ országa között van, jelenleg Lengyelország után az Európai Unió második legnagyobb termelõje. Az utóbbi tíz évben 60-80 ezer tonna között volt az évenkénti termésátlag, a rossz és ingadozó termés miatt azonban nehézségekbe ütközik a piacok építése és megtartása. Idén a mintegy 11 ezer hektárnyi termõterületen körülbelül 50-60 ezer tonna meggy termett, 5 ezer hektáron azonban jelentõs terméskiesést okozott a fagy. A termés nagyobb részét ipari gyümölcsként hasznosítva a magyar és a külföldi feldolgozók veszik át, átlagosan 5-15 ezer tonna pedig frissen kerül a piacra.

A szerzõk szerint a magyar meggy versenyhelyzetének gyengülését többek között az ágazat szereplõinek összefogásával, új típusú meggytermékek elõállításával, kiszámítható árukínálattal, a termésátlagok és a termésbiztonság jelentõs növelésével, az ipari feldolgozás bõvítésével, a külföldi termesztés fejlesztési irányainak átvételével, valamint a friss gyümölcs és az ebbõl készített termékek fogyasztásának ösztönzésével lehet megállítani.

Kifejtik, a jelentõsebb meggytermelõ országok közül Magyarországnak van arra leginkább lehetõsége, hogy megteremtse és kihasználja például a frissfogyasztáshoz, az ipari termeléshez és a kettõs hasznosításhoz alkalmazkodó ültetvényhálózatot és termesztési eljárásokat. A szakértõk szerint a nemzetközi szakirodalomban is kiemelkedõ részletességûnek számító könyvben a szerzõk a szaporítással, az ültetvények létesítéséhez szükséges eszközökkel, a legújabb termesztési és növényvédelmi technológiákkal, a betakarítással, a tárolással és a gyümölcsök felhasználásával kapcsolatos legújabb információkat és tapasztalatokat is összefoglalják.

agrotrend.hu / boon.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés