FÓKUSZBAN

Ösztönözné a kormány a kis naperőművek létesítését

Ösztönözné a kormány a kis naperőművek létesítését

Megkönnyíti a földhasználati szabályokat a kormány ...

Ezek a VP módosítások fontosabb elemei

Ezek a VP módosítások fontosabb elemei

A Vidékfejlesztési Program keretében társfinanszírozott ...

Kertészet

2017. október 09., hétfő • 15:07

Vibráló borok születhetnek - mindent megkapott a szőlő, amit szeret

Bár a naptár még csak október elejét mutatja, a hétvégén a borvidékek többségénél, így a Varga Pincészetnél is véget ér a „nagy szüret”. A termés a mennyiségét tekintve jó közepes, ám minőségében kiemelkedő.

Esőt és napot pont annyit és pont úgy kapott a növény, ahogy szereti, és ezt nagyon meghálálta: az egészséges és a megszokottnál illatosabb, ízesebb szőlőkből tiszta, gazdag, vibráló borok születhetnek. 2017 az "évszázad" évjárata - írja közleményében a pincészet.

Gép szüret Varga Pincészet

A Varga Pincészet által feldolgozott szőlőmennyiség évről évre nő, idén mintegy 30 százalékkal meghaladja a tavalyi 16 millió kilót. A borászat hazánk egyik legnagyobb felvásárlójának számít: itthon a legtöbb palack tőlük kerül a polcokra tavaly 14,6 milliót, idén pedig várhatóan 16 milliót értékesítenek. A jó minőségű, közepes árkategóriájú boraik mellett a prémium termékeik is egyre ismertebbek, szakmai munkájukat rangos külföldi és hazai díjakkal tüntették már ki.

Az idei évben például a 2015-ös száraz Aranymetszés Olaszrizlingjük elnyerte a Vinagora magyar nemzetközi borverseny legjobb fajta bora címet. Továbbá a borok világbajnokságának számító bordeaux-i nemzetközi borversenyen aranyérmet nyertek az Irsai Olivérjükkel, a fent említett Olaszrizlinggel és a késői szüretelésű Aranymetszés Szürkebaráttal. Ezzel a teljesítménnyel a Varga Pincészet szerepelt a legjobban a magyar indulók között, 5 éve nem fordult elő, hogy egy magyar pincészet három aranyérmet nyer.

„Fantasztikusak lesznek az idei borok! Idén mindent megkapott a szőlő, amit szeret és mindent akkor kapott, amikor az szükséges volt. Néhány órás eső után mindig kisütött a nap, és a zivataros időre jellemző erős széllel együtt fölszárította az ültetvényeket, így

a gombás fertőzések is kevesebb gondot okoztak

– összegzi az idei évet Varga Péter, a Varga Pincészet egyik tulajdonosa, vezetője, majd hozzátette:

„A három pincészetünk különböző mértékben veszi ki részét a szüreti munkából, a legnagyobb mennyiséget, 12 millió kilót még mindig Badacsony képviseli, de jelentős az új egri pincészetünk 8 millió kiló teljesítménye is, Tokajban viszont a feldolgozás idén csak 1 millió kiló. A hazai trendet követve, a rozék miatt borkészítésünkben folyamatosan nő a kékszőlő aránya, így idén is meghaladja az 50 százalékot.

A nagy szüretnek ugyan vége, tőkén vannak még azonban azok a szőlők – a legjobb dűlők olaszrizlingjei, hárslevelűi, kéknyelűi vagy cabernet-i –, amelyektől a kiugró minőséget, hazai és nemzetközi borversenyek aranyérmeit várjuk, illetve amelyekért érdemes hozzánk betérni a prémium borok kedvelőinek.”

Kézi szüretelés Varga Pincészet

A Varga Pincészet az idei évben mintegy 21 millió kiló szőlőt dolgoz fel, amelyből 1,8 millió kg származik saját ültetvényeikről – ebből készülnek a kiváló minőségű, díjnyertes boraik –, a többit hosszú távú együttműködés keretében vásárolják fel dunántúli és észak-magyarországi borvidékekről.

A feldolgozás növekedése idén meghaladja az értékesítés jövő évre várható 10-12 százalékos bővülését. Ennek oka részben szerződéses kötelezettségeikből származik, vagyis partnereik többlet-termését kötelesek átvenni, de Varga Péter úgy véli:

az idei jó minőségből érdemes a taktikai készleteiket is növelni.

agrotrend.hu / Varga Pincészet

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.