FÓKUSZBAN

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ebben az évben immár 21. alkalommal került sor az „Év ...

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Az Országgyűlés 2017. november 14-i ülésén szavaztak a képviselők ...

Kertészet

2017. november 11., szombat • 15:29

Virágzik az ősi almafajták termesztése Angliában

Újjáélednek elveszettnek hitt almafajták a brit közösségi gyümölcsösökben.

Több száz új közösségi gyümölcsöst hoznak létre manapság, ahol régi, elveszettnek hitt fajtákat telepítenek, és a környékbeliek büszkék a történelmi örökségnek tartott almafajtákra. Steve Oram, a People’s Trust for Endangered Species, vagyis a veszélyeztetett fajtákat védő egyesület alma szakértője szerint az új gyümölcsösök műveletlen telkeken, iskolakertekben, sőt lakónegyedekben is létesülnek.

„A háború utáni években elhanyagolták az Egyesült Királyság almáskertjeit, amelyek 90 százaléka gyakorlatilag megsemmisült, mivel a szupermarketek csak néhány fajtát forgalmaztak és alma kínálatuk 70-80 százalékát importálták” – mondta el a Guardian című lapnak Steve Oram.

A lapnak nyilatkozó másik szakértő szerint viszont a kereskedelemben árusított alma egyharmada hazai, a nagy többséget Ausztráliából importálják. Ne gondoljuk azonban, hogy az ausztrálok elégedettek a helyzettel, mert ők meg arra panaszkodnak, hogy a termés egy nem kis részét szemétnek nyilvánítják a kereskedők. Ha tíz alma közül kettőn van valami ki pötty, azt már csak léalmának lehet eladni, míg korábban az ilyen tételekkel nem volt semmi gond.

De vissza a brit szigetekre: a Cornwall-i Newquay közösségi ültetvényt 2015-ben indították el. A Cornwall hercegség által adományozott területen több mint 2000 fát, köztük 120 helyi örökségfajtát ültettek el abból a 66 ezer fontból, amit a környékbeliek adtak össze.

„Igaz, még az első szüretre várni kell, de eddig hatalmas sikereket értünk el: 300 önkéntesünk van, és hét embert foglalkoztatunk”– mondta Natalie Frost ügyvezető igazgató. Arról viszont nem esik szó, ki fogja leszedni a gyümölcsöt, ha az a 2000 fa komoly termést hoz. A brit farmerek ugyanis a kelet-európai vendégmunkások nélkül nem tudnak megbirkózni a betakarítással.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.