FÓKUSZBAN

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ebben az évben immár 21. alkalommal került sor az „Év ...

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Az Országgyűlés 2017. november 14-i ülésén szavaztak a képviselők ...

Szántóföld

2017. november 03., péntek • 10:25

A változó igényekhez alkamazkodik a GOSZ

2018 márciusában lejár a mostani elnökség mandátuma, ezért az idén áprilisban megrendezett közgyűlésen jelölőbizottságot választottak, melynek az lesz a feladata, hogy javaslataik alapján megvalósuljon a tisztújítás.

Az elnökség és az ellenőrző bizottság tíz alapító tagja fog visszavonulni, tehát a cél az, hogy őket a megfelelő szakemberekkel pótolják. Bár jelentős személyi változások várhatók a szövetségben, azonban a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) célkitűzései és irányelvei nem változnak, hiszen a jelöltek is évtizedek óta tagjai a GOSZ-nak.

Petőházi Tamás, a szövetség elnökhelyettese az agrotrend.hu-nak elmondta: a mostani elnökség egy rendkívül jól működő, biztos anyagi lábakon álló szervezetet fog örökül hagyni, amely igen komoly felelősséggel jár majd a következő nemzedék számára.

Petőházi Tamás - fotó: GOSZ

A GOSZ elnökhelyettese 2005-ben csatlakozott a szövetséghez mint titkár (később ügyvezető titkár lett, majd 2013-ban elnökhelyettessé választották), melynek eddigi munkájával kapcsolatban úgy fogalmazott: minden évben jelentkezett olyan rendkívüli piaci vagy növényvédelmi  helyzet, amelyhez alkalmazkodni kellett, és amelyet a tagság érdekében meg kellett oldani.

Hangsúlyozta: sikeresnek ítéli a szövetség tevékenységét, hiszen megalakulásától fogva töretlenül működik, akklimatizálódva az olyan változásokhoz, mint például a 2004-es EU-csatlakozás. Elmondása szerint számos hasonló szervezet szűnt meg vagy vegetál amiatt, mert nem tudott megbirkózni az új szituációkkal, kihívásokkal.

Petőházi Tamás kiemelte: fokozatos nehezedést okoz a növényvédelem területén az a folyamat, mely 2007-ben kezdődött az Európai Unióban, és amely a különféle, növényvédelemben használt hatóanyagok felülvizsgálatára, egyes esetekben pedig kivonására irányul. Már több, addig megkerülhetetlennek hitt hatóanyagot vontak ki így a forgalomból, ám – mivel a felülvizsgálatok folyamatosan zajlanak – ez újabb és újabb problémás helyzeteket teremt, melyekre a GOSZ törekszik megoldást keresni.

Az Európai Unió célja, hogy kivonja a forgalomból az úgynevezett endokrin diszruptor (a hormonháztartást befolyásoló) hatóanyagokat, amelyek azonban Petőházi szerint elengedhetetlenek a tagországok élelmiszer-ellátásának biztosításához.

Hozzátette: bizonyára vannak alternatív módszerek, melyekkel a növényvédelem megoldható lenne, de ahhoz, hogy az élelmiszerek megfizethető ára megmaradjon, szükség van okszerű, integrált és teljes mértékben környezetkímélő növényvédelmi technológiákra.

A GOSZ elnökhelyettese szerint 2017. növényvédelmi szempontból közepesen nehéznek mondható, többek között a kemény télnek köszönhetően, amely miatt később következett be a tavaszi felmelegedés. Elmondása szerint eddig komolyabb járvány nem volt, de az októberi szárazság miatt elképzelhető, hogy a rágcsálók túlságosan elszaporodnak, és esetleg kárt tehetnek a repcevetésekben. Azonban a jelenleg zajló felmérések alapján ettől egyelőre nem kell tartani.

agrotrend.hu

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.