FÓKUSZBAN

Kevés gazdálkodási napló érkezett be, pedig közeleg a jogvesztő határidő

Kevés gazdálkodási napló érkezett be, pedig közeleg a jogvesztő határidő

A hatóság felhívja az érintettek figyelmét, hogy a zavartalan ...

Nemzeti gépfinanszírozási program indul

Nemzeti gépfinanszírozási program indul

Indul a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nemzeti gépfinanszírozási ...

Szántóföld

2017. november 03., péntek • 10:25

A változó igényekhez alkamazkodik a GOSZ

2018 márciusában lejár a mostani elnökség mandátuma, ezért az idén áprilisban megrendezett közgyűlésen jelölőbizottságot választottak, melynek az lesz a feladata, hogy javaslataik alapján megvalósuljon a tisztújítás.

Az elnökség és az ellenőrző bizottság tíz alapító tagja fog visszavonulni, tehát a cél az, hogy őket a megfelelő szakemberekkel pótolják. Bár jelentős személyi változások várhatók a szövetségben, azonban a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) célkitűzései és irányelvei nem változnak, hiszen a jelöltek is évtizedek óta tagjai a GOSZ-nak.

Petőházi Tamás, a szövetség elnökhelyettese az agrotrend.hu-nak elmondta: a mostani elnökség egy rendkívül jól működő, biztos anyagi lábakon álló szervezetet fog örökül hagyni, amely igen komoly felelősséggel jár majd a következő nemzedék számára.

Petőházi Tamás - fotó: GOSZ

A GOSZ elnökhelyettese 2005-ben csatlakozott a szövetséghez mint titkár (később ügyvezető titkár lett, majd 2013-ban elnökhelyettessé választották), melynek eddigi munkájával kapcsolatban úgy fogalmazott: minden évben jelentkezett olyan rendkívüli piaci vagy növényvédelmi  helyzet, amelyhez alkalmazkodni kellett, és amelyet a tagság érdekében meg kellett oldani.

Hangsúlyozta: sikeresnek ítéli a szövetség tevékenységét, hiszen megalakulásától fogva töretlenül működik, akklimatizálódva az olyan változásokhoz, mint például a 2004-es EU-csatlakozás. Elmondása szerint számos hasonló szervezet szűnt meg vagy vegetál amiatt, mert nem tudott megbirkózni az új szituációkkal, kihívásokkal.

Petőházi Tamás kiemelte: fokozatos nehezedést okoz a növényvédelem területén az a folyamat, mely 2007-ben kezdődött az Európai Unióban, és amely a különféle, növényvédelemben használt hatóanyagok felülvizsgálatára, egyes esetekben pedig kivonására irányul. Már több, addig megkerülhetetlennek hitt hatóanyagot vontak ki így a forgalomból, ám – mivel a felülvizsgálatok folyamatosan zajlanak – ez újabb és újabb problémás helyzeteket teremt, melyekre a GOSZ törekszik megoldást keresni.

Az Európai Unió célja, hogy kivonja a forgalomból az úgynevezett endokrin diszruptor (a hormonháztartást befolyásoló) hatóanyagokat, amelyek azonban Petőházi szerint elengedhetetlenek a tagországok élelmiszer-ellátásának biztosításához.

Hozzátette: bizonyára vannak alternatív módszerek, melyekkel a növényvédelem megoldható lenne, de ahhoz, hogy az élelmiszerek megfizethető ára megmaradjon, szükség van okszerű, integrált és teljes mértékben környezetkímélő növényvédelmi technológiákra.

A GOSZ elnökhelyettese szerint 2017. növényvédelmi szempontból közepesen nehéznek mondható, többek között a kemény télnek köszönhetően, amely miatt később következett be a tavaszi felmelegedés. Elmondása szerint eddig komolyabb járvány nem volt, de az októberi szárazság miatt elképzelhető, hogy a rágcsálók túlságosan elszaporodnak, és esetleg kárt tehetnek a repcevetésekben. Azonban a jelenleg zajló felmérések alapján ettől egyelőre nem kell tartani.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.