FÓKUSZBAN

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ebben az évben immár 21. alkalommal került sor az „Év ...

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Az Országgyűlés 2017. november 14-i ülésén szavaztak a képviselők ...

Szántóföld

2017. november 09., csütörtök • 17:31

Az átlagot hozza, a minősége pedig megfelelő a kukoricának Zalában

Zala megyében a kukorica átlaghozama meghaladta a 7 tonnát. Az eső miatt néhány napot csúszhat a vetések befejezése.

Befejeződött a kukorica betakarítása Zala megyében, a 34 560 hektáros területen az átlaghozam meghaladta a 7 tonnát - tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-t. Az elmúlt évben kiemelkedően magas, hektáronként 7,99 tonna volt a kukorica átlaghozama Zalában, míg 2015-ben és a korábbi években átlagosan 6,5 tonna termést takarítottak be hektáronként.

Idén a megyében csaknem 244 ezer tonna kukorica termett, a kukorica minősége megfelel az elvárt paramétereknek, fuzáriumos tételekről nem érkezett információ

- ismertette Süle Katalin. Hozzátette: az őszi betakarítási munkákkal végeztek a gazdák, a termény a magtárakba került.

Az 5,3 ezer hektáros szójaföldeken 2 tonnás átlagot értek el. A 9 ezer hektáron termelt napraforgó átlaghozama 2,5 tonna volt, 0,2 tonnával kevesebb, mint tavaly. Értékesítési problémákról egyelőre nem kaptak jelzést, a kukoricánál azonban a gazdák magasabb árra számítanak, ezért tárolják a terményt - mondta az elnök.

A kukoricát tonnánként 44 ezer forintért lehet értékesíteni, míg egy évvel korábban lényegesen alacsonyabb, 34-36 ezer forint volt a felvásárlási ár. A napraforgót viszont idén magasabb áron, tonnánként 98-104 ezer forintért lehet eladni, tavaly 92-93 ezer forint volt az olajos növény tonnánkénti ára.

Süle Katalin arról is beszámolt, hogy az eső miatt néhány napot csúszhat a vetések befejezése, de alapvetően jól haladnak a vetési és a talajelőkészítési munkákkal.

A káposztarepcét 16 800 hektáron vetették el, 26 890 hektáron pedig őszi búza került földbe. A vetési szándék szerint összesen 51 110 hektáron termelnek majd őszi vetésű szántóföldi növényeket. Mintegy 49 ezer hektáron már befejeződött a magágyelőkészítés, valamint a vetés.

A kedvezőtlen időjárás miatt a kora ősszel elvetendő kalászosok - rozs, tritikálé, árpa - vetésterülete kismértékben csökkent - közölte az elnök.

agrotrend.hu / MTI

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.