FÓKUSZBAN

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ebben az évben immár 21. alkalommal került sor az „Év ...

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Az Országgyűlés 2017. november 14-i ülésén szavaztak a képviselők ...

Szántóföld

2017. szeptember 08., péntek • 08:14

Erős magyar lobbi volt a növényvédőszer-tilalom bevezetése ellen

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is szerepet vállalt a bevezetés elleni lobbiban. A kezdeményezés végül sikertelen lett. A növényvédőszer-tilalom elrendelésének háttere.

Nagy felháborodást keltett a gazdák körében, hogy 2018. január 1-jétől nem használhatnak növényvédő szert az EFA-ként elszámolni kívánt másodvetéseken, nitrogénmegkötő kultúrával beültetett, parlagon hagyott területeken, valamint az erdőszél menti hektársávokon. A gazdálkodói- és érdekszervezetek az új korlátozás eltörlését kérik, mivel az várhatóan az egész Unióban jelentősen visszaveti majd a legnépszerűbb EFA-elemek mértékét, valamint az intézkedés a fehérjenövény-termesztést ösztönző programokra is negatív hatást gyakorol – írja honlapján az agrárkamara.

A növényvédő szerek használatának tilalma egyértelműen a nitrogénmegkötő növények (pl. szója, borsó, babfélék, lucerna, csillagfürt) esetében jelent nagyobb változást, mivel az eddig konvencionális körülmények között, növényvédő szer alkalmazása mellett művelt nitrogénmegkötő kultúrák 2018-tól nem lesznek elszámolhatóak EFA területként, a legtöbb területen pedig a hazai viszonyok nem alkalmasak a fehérjenövények vegyszermentes termesztésére. A nitrogénmegkötő növénnyel bevetett területek mindeddig három célnak is megfeleltek, hiszen EFA területként, diverzifikáció szempontjából is figyelembe vették és esetlegesen termeléshez kötött támogatást is igényelhettek rá a gazdák. Az új korlátozás bevezetésével azonban

várhatóan több gazdálkodó is más EFA elem után néz, és megfontolja a csupán fehérje prémium céljából történő vetés megtérülését.

fotó:123rf

Fontosnak tartja az agrárkamara a módosítás hátterének tisztázását, valamint annak életbe lépéséig tett aktív hazai lobbitevékenység bemutatását.

A Közös Agrárpolitikát (KAP) szabályozó rendeletek 2014. évi elfogadásakor az Európai Bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy az ökológiai jelentőségű területeket egy év után felülvizsgálja és az eredmények fényében mérlegeli, hogy 2018-tól kezdődően indokolt-e 5 százalékról 7 százalékra emelni a kötelezően kijelölendő EFA terület arányát. A vizsgálat továbbá kiterjedt a gazdák adminisztratív terheire, az egyenlő versenyfeltételekre és a termelési potenciálra gyakorolt hatásokra is. A felülvizsgálat eredményeként a Bizottság két célkitűzést fogalmazott meg: a zöldítés egyszerűbb végrehajtását és az intézkedés környezeti hasznának növelését. Ezek fényében tette le az asztalra 2016 őszén a zöldítést szabályozó rendeletek módosítására vonatkozó javaslatait.

A csomagban több érdemi egyszerűsítés is megtalálható volt, amelyek a tagállamok többségének támogatását élvezték. Ilyen könnyítésként került bevezetésre egyes EFA elemek méretkorlátainak rugalmasabb kezelése, vagy a nitrogénmegkötő növények támasztónövényekkel együtt történő vetésének lehetősége. Ám a javaslatok között – a zöldítés környezeti hasznának növelése érdekében – helyet kapott a termelés alatt álló EFA területeken a növényvédőszer-használati tilalom bevezetése is.

A módosításokat szakértői és vezetői szinten is megtárgyalták az Európai Unió Tanácsában a tagállamok, ahol aktív magyar részvétellel több tagállam is követelte a Bizottságtól a tervezett korlátozás újragondolását, amely módosítást azonban 2017. február 15-én mégis elfogadták.

A döntéshozatali mechanizmusban ezt követő kifogásolási eljárásban elsőként Magyarország, majd több tagállam is élt a lehetőséggel, hogy ismételten jelezze egyet nem értését a tervezett korlátozással kapcsolatban, azonban a javaslatot ellenző országok kevésnek bizonyultak ahhoz, hogy a módosítás elutasítását szavazásra bocsássák.

A Tanácsban folyó vitával párhuzamosan az FM a brüsszeli magyar képviselet segítségével, a NAK pedig a COPA-COGECA nemzetközi érdekszervezeten keresztül erős lobbitevékenységet folytatott annak érdekében, hogy a Tanács mellett a módosítás életbe lépéséhez szükséges másik döntéshozó szerv, az Európai Parlament (EP) is kifogást emeljen. A NAK mindeközben több más nemzetközi együttműködési fórum keretében (pl. V4 országok kamaráinak fóruma) kiadott nyilatkozatában is felszólalt a növényvédőszer-használati tilalom bevezetése ellen.

A lobbi eredményesnek mutatkozott, hiszen az EP Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága végül kifogást támogató véleményt szavazott meg, azonban az EP plenáris ülésén már a környezetvédelmi lobbi győzött, így a kifogást nem sikerült elfogadtatni.

Van másik út

Magyarország minden jogi lehetőséget és lobbira alkalmas fórumot kihasznált, hogy a korlátozás életbe lépését megakadályozza, azonban a tagállamok többsége a javaslatcsomagban szereplő, a zöldítés egyszerűsítésére vonatkozó többi könnyítés elfogadása érdekében megszavazta a tiltást tartalmazó intézkedést is.

A markáns magyar lobbitevékenység ellenére végül 2018. január 1-jétől életbe lép a növényvédőszer-használati tilalom, amelyet az uniós jog értelmében kötelesek vagyunk hazai jogszabályainkba is átültetni.

Az érintett gazdálkodóknak, akik vállalják a növényvédőszer-mentes termesztést, továbbra is lehetőségük van az adott területeket EFA-ként elismertetni. Azok számára pedig,

akik úgy ítélik meg, hogy területük nem alkalmas a nitrogénmegkötő növények ilyen megkötéssel történő termesztésére, javasolja a kamara az EFA-kötelezettség más kultúrával vagy EFA-területtípussal történő teljesítését (pl. őszi kalászosok után vetett zöldtrágyával, parlagon hagyott területtel vagy tájképi elemekkel).

agrotrend.hu / NAK

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.