FÓKUSZBAN

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ebben az évben immár 21. alkalommal került sor az „Év ...

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Az Országgyűlés 2017. november 14-i ülésén szavaztak a képviselők ...

Szántóföld

2017. április 10., hétfő • 08:14

Hamarosan indul a szója és a kukorica vetése is - szenvednek az őszi kalászosok és a repce

A kalászosok közül már elvetették a tavaszi búzát, az árpát, a zabot, valamint a cukorrépa és a zöldborsó több mint felét is. Fontos lenne a csapadék az őszi növénykultúráknak az optimális kelés elősegítéséhez is. Vízhiánytól szenvednek az őszi kalászosok és a repce.

Javában zajlik a talaj-előkészítés és a magágyak megteremtése, a déli megyékben a talaj felső, négy-öt centiméteres része ki van száradva, ez gondot okoz a vetésnél – mondta a Magyar Hírlapnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökségi szóvivője. Süle Katalin közölte: kevés a csapadék, télen sem volt sok hó. A februárban kialakult belvízfoltok visszahúzódtak a nap és a szél hatására. A téli hideg idő felfagyásokat nem okozott. A szóvivő hangsúlyozta: a tavaszi árpa, a magborsó és a zab vetési készültsége a vártnál előrehaladottabb állapotban van, a megyék zömében már jórészt a földben vannak ezek a magvak. A cukorrépa és a zöldborsó több mint ötven, a burgonyának pedig a negyvenkét százalékát már elvetették. Csongrád megyében már befejeződött a hideg hajtatott fóliás és a fátyolfóliás burgonya vetése is.

Ha marad a melegebb időjárás, azaz a levegő és a talaj hőmérséklete is kedvező lesz, akkor már a napokban megkezdhetik a szója és a kukorica vetését is. Egyébként a kukoricának van a legnagyobb vetésterülete az országban, a NAK gazdáktól származó adatai alapján ebben az esztendőben is több mint egymillió hektáron termelnek tengerit.

Süle Katalin, aki a NAK Zala megyei elnöki posztját is betölti, hangsúlyozta: ahogyan az őszi kultúrák, a tavaszi vetések esetében is nagyon fontos lenne a csapadék az optimális keléshez. Hozzáfűzte: a határszemlék már megkezdődtek. Az őszi kalászosok fejtrágyázási munkálatai is felgyorsultak, a gazdák kora tavasszal juttatják ki a hatóanyagokat a bokrosodás elősegítésére. Ugyancsak zajlik a gyomirtás, például a kalászosoknál és az őszi káposztarepcénél.

A kalászosok közül már elvetették a tavaszi búzát, az árpát és a zabot, mintegy ötvenezer hektáron, ahogyan a cukorrépa nagy részét is – mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, Vancsura József. Hozzáfűzte: a mák már március elején a földbe került, a kukorica és a napraforgó vetését a napokban kezdik meg, az optimális talajhőmérséklet 12 fok felett van, s a munkálatokkal május elejére végezhetnek. Az elnök úgy fogalmazott: az őszi vetésű búza és repce már szenvedett a vízhiánytól, ezért örültek a pénteki esőnek, de több csapadékra lenne szükség.

Hazánkban az évi másfél millió hektáros kalászos gabona vetésterületen túlnyomórészt őszi vetésű gabonákat termesztünk. Ennek fő oka, hogy az ősziek lényegesen többet teremnek a tavasziaknál – olvasható a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. tanulmányában. Előfordul azonban, hogy a betervezett őszi vetéseket – főleg időjárási okokból – még megkésve sem tudják jó minőségben elvégezni, így a vetésforgó rendszer megtartása érdekében tavaszi kalászosokkal vetik be a területet. Egyéb okai is vannak a tavaszi vetésnek, például söripari célra még mindig inkább tavaszi kétsoros árpát használnak, hiszen az szolgáltatja a legkiválóbb alapanyagot.

agrotrend.hu / magyarhirlap.hu

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.