FÓKUSZBAN

3 ok a rézpótlásra

A réznek elsődleges funkciója abban áll, hogy pozitív töltése révén kapcsolatba lép az élő szervezetben jelentős kis-, illetve nagyméretű molekulák negatív vagy elektrongazdag részeivel, elsősorban fehérjékkel.

A réznek elsődleges funkciója abban áll, hogy pozitív töltése ...

Így csinálják a magyar gépgyártók!

Az idei AGROmashEXPO-n 39 hazai mezőgépgyártó vállalkozás állította ki termékeit. Ezekből szemezgettünk néhányat.

Az idei AGROmashEXPO-n 39 hazai mezőgépgyártó vállalkozás állította ...

"Hihetetlen értéke van a magyar földnek" – interjú Az Év Agráremberével

Egész életemben azért dolgoztam, hogy hosszú távon értékteremtő munkahelyet tudjunk teremteni Szentesen és a térségben élő kertészeknek, mert a hagyomány, ami ide köti a zöldségtermesztőket, erre kötelez minket - vallja Dr. Csikai Miklós, az Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója, Az Év Agrárembere 2016 fődíjasa.

Egész életemben azért dolgoztam, hogy hosszú távon ...

Szántóföld

2017. január 03., kedd • 15:04

Indul az év a Yaránál is, új és régi termékekkel!

Elmúltak az ünnepek, mindenki kipihente magát, tele energiával várja az idei kihívásokat, feladatokat. Természetesen ezen feladatok egy része megegyezik az előző éviekkel, de egy része az újdonságokra, új kihívások megoldásához szükséges. Ezek együttes alkalmazása a siker kulcsa. Ez a gondolatsor a Yara esetében is igaz, egyrészt a megszokott, jól bevált termékek, technológiák biztosítása, valamint az újak bevezetése, elterjesztése.

Kezdjük az első résszel, a standard termékek ismertetésével, figyelembe véve, hogy ilyenkor elsősorban a tavasziak alaptrágyázása, az ősziek fejtrágyázása, valamint az ezekhez köthető termékek beszerzése a fő feladat. Fejtrágyázás esetében első helyen a YaraBelaTM Sulfant kell megemlítenünk. A kén pótlása szakmai szempontból nem vitatéma, hiszen minden kísérlet, vizsgálat bizonyítja szükségességét és pozitív hatását. Mértékét az évjárat, faj, fajta, talaj határozza meg. Mind repce, mind búza esetében az első fejtrágyázáskor javasoljuk használatát, 250-350 kg/ha dózisban. Ne felejtsük el, a nitrogén hatékonyságát nagymértékben befolyásolja a kén. Abban az esetben ha a kénes nitrogén használata elmaradt, akkor mindkét elem együttes pótlására javasoljuk a YaraBelaTM Extrant (250-300 kg /ha), mely a piacon elérhető MAS termékek között a legmagasabb minőséget képviseli.

Lényegesen nagyobb részt képvisel az adott szegmensen belül a YaraMilaTM termékcsalád, melynek alkalmazása egyre elterjedtebb a tavaszi vetésűek NPK műtrágyázására. A talaj tápanyag-ellátottságát és a növény igényét figyelembe véve, széles makroelemarány között választhatunk. Az ideális összetétel akár teljes felületen, akár vetéssel egy menetben kijuttatható. Az összetételek közül kiemelkedik a YaraMilaTM 8-24-24. Az 56% hatóanyag kisebb hektár mennyiség esetén is komoly tápanyagforrást biztosít. Ha ettől eltérő összetételeket keresünk, akkor a YaraMilaTM 16-27-7, a YaraMilaTM 9-12-25 (korábban 7-12-25 összetétel), valamint a YaraMilaTM 14-14-21 (korábban 13-13-21 összetétel), és a YaraMilaTM 7-20-28 összetételek is a rendelkezésünkre állnak. Ezek mindegyike tartalmaz mezo- és mikroelemeket különböző arányban, melyről a specifikációkban, honlapunkon vagy kiadványainkban tájékozódhat. Vetéssel egy menetben történő kijuttatás esetén 150-200 kg/ha között változik a dózis, teljes felületen pedig 250-350 kg. A termékek kiváló fizikai tulajdonságai mellett kiemelendő a magas vízoldható foszfortartalom. Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, ha magas minőségű terméket választunk, akkor sem szabad elfeledkezni az egységnyi hatóanyagra vetített költségek jelentőségéről.

Az új termékek közül elsőként a szintén YaraMilaTM termékcsaládba tartozó YaraMilaTM Actyva 18-11-13-t szeretnénk bemutatni. A termék jelentőségét az adja, hogy a foszfor 20%-a polifoszfát, melynek révén lényegesen javul a talajoldat felvehető foszfortartalma, kiegyenlítettebb lesz a foszforellátottság, különösen a foszforfelvétel szempontjából kritikus időszakban. Ezenkívül meg kell említeni, hogy nem kötődik meg a talajban, valamint lényegesen növeli a mikroelemek felvételét. Mindezek együttesen teszik lehetővé azt a technológiai javaslatot, mely alapján az őszi vetésűek (elsősorban őszi búza) esetében kora tavaszi kijuttatást javaslunk, az első fejtrágyázás időpontjában. Ezzel megoldhatjuk az őszi alaptrágyázást és az első fejtrágyázást is. Természetesen ez esetben 350-400 kg/ha dózis a javasolt adag.

A 2017-es évben még több újdonsággal készülünk: hamarosan bemutatunk egy olyan nitrogénterméket, amely új dimenziókat nyit a nitrogén-ellátásban.

Gyuris Kálmán

+36 30 383 9341

Yara Hungária Kft.

(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.

");/*]]>*/