FÓKUSZBAN

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ebben az évben immár 21. alkalommal került sor az „Év ...

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Az Országgyűlés 2017. november 14-i ülésén szavaztak a képviselők ...

Szántóföld

2017. szeptember 01., péntek • 08:12

Magasabb terméshozam vagy az extra juttatás? Dönteniük kell a szójásoknak

Válaszút elé kerülnek a hazai szójatermesztők. Jövőre ugyanis már csak akkor vehetik fel az ültetvények után járó zöldítési támogatást, ha vállalják, hogy nem használnak növényvédő szert az adott területen.

Jelentős változásra kell felkészülniük azoknak a gazdálkodóknak, akik nitrogénmegkötő növényeket termesztenek.

Az Európai Bizottság rendelete szerint ugyanis

a parlagon hagyott területek és az ökológiai másodvetés, valamint az erdőszélek menti határsávok mellett például a szója-, a borsó- és a lucernaültetvényeken sem használhatnak permetszert azok a gazdák, akik a terület után úgynevezett zöldítési támogatást igényelnek.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára a Magyar Időknek elmondta: a korlátozás 2018. január 1-jén lép hatályba, így

az új szabályokat már a jövő évi vetésszerkezet tervezésekor figyelembe kell venniük a gazdálkodóknak.

– Ez nagy változás, amire komolyan fel kell készülniük az érintett termelőknek – emelte ki az államtitkár.

A szójatermesztés viszonylag új tevékenység a gazdák körében, sokan most tanulják mindazt a technológiát, amellyel eredményesen lehet termelni a fehérjenövényt. Az államtitkár szerint épp ezért volt nagyon jó lehetőség, hogy a termelők a termeléshez kötött támogatáson felül a zöldítésbe is bevonhatták a szójaültetvényeket. Így ugyanis két forrásból is pluszpénzhez juthattak, ami sok esetben csökkenteni tudta az új kultúra kipróbálásának kockázatát.

A brüsszeli rendelet szerint ezt a kettős juttatást csak akkor vehetik igénybe a gazdálkodók, ha vállalják, hogy permetszerek nélkül termesztik a szóját. A normál területként nyilvántartott szántóföldön alkalmazott technológiát nem befolyásolja ez a döntés.

Nagy István szerint vannak olyan tájegységei országunknak, ahol

kellő szakértelem és tudatos technológiaválasztás mellett – vetéstávolság csökkentése, sorközművelés – növényvédő szer nélkül is nagy biztonsággal termeszthető a szója.

Azokon a termőhelyeken pedig, ahol a gyomok elleni védekezés sorközműveléssel nem oldható meg, illetve ahol a biztonságos és gazdaságos betakarításhoz szükséges a vegyszeres állományszárítás, ott érdemes a zöldítési kötelezettséget más módon teljesíteni. – Az extra juttatásként felfogható támogatás nélkül is lehet eredményesen szóját termeszteni – jegyezte meg az államtitkár. Például az őszi kalászosok után zöldtrágyát vetnek, vagy parlagon hagyják a területeket.

Az éghajlat és a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatok után az idén hektáronként 25 ezer forint támogatást kaphatnak a gazdák. Ehhez adódik hozzá az alaptámogatás. A hektáronként 45 ezer forint alaptámogatást nem befolyásolja a korlátozás, ahogyan a termeléshez kötött fehérjenövény-támogatás feltételei sem változnak. Ez utóbbi jogcímen az idén várhatóan hektáronként 60 ezer forintra számíthatnak a szójatermelők.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.