Hírek

2362 millió euróra pályázhatnak idén a magyar kkv-k

A magyar kis- és közepes vállalkozások (kkv) az idén 2362 millió euróra pályázhatnak majd, míg például Horvátországban, Romániában és Bulgáriában jóval kevesebb – sorrendben 122 millió, 221 millió, illetve 627 millió euró – uniós pályázati pénz áll a vállalkozók rendelkezésé 2017-ben – derül ki a Goodwill Consulting Kft. pályázati tanácsadó cég regionális összehasonlításából.

A magyar keret jelentős eltérése abból adódik, hogy Magyarországon 2017 végégig minden pályázatot kiírnak, míg a másik három országnál ez arányosan oszlik el a 2014-2020-as időszakban – tették hozzá.

A felmérés szerint a legnépszerűbbek mind a négy országban a kapacitásbővítésre és az eszközbeszerzésre szóló pályázatok. Magyarországon a vissza nem térítendő támogatások, az innovációs, és a Közép-Magyarországi régióban elérhető gazdaságfejlesztési kiírások iránt a legnagyobb az érdeklődés. Romániában a vidékfejlesztés területén aktívak a gazdák, Bulgáriában az innováció és versenyképesség, a vidékfejlesztés, és a HR fejlesztések területén van igény, Horvátországban pedig a termelési létesítmények építésére, felújítására pályáznak legszívesebben a gyártó és szolgáltató kkv-k.

Az elemzés szerint a kkv-k pályázási kedve a vizsgált országokban nagy mértékben eltérő, ugyanis Magyarországon kifejezetten magas a pályázatot benyújtó vállalkozások száma, Romániában és Bulgáriában azonban csak mérsékelt. Mindez a tanácsadó cég szerint azzal magyarázható, hogy Bulgáriában egyebek mellett az adminisztrációs terhek, a kiírásokban támasztott kritériumok, a minisztériumok késése, az operatív programok költségének csökkentése, Romániában pedig az adminisztrációs terhek mellett az elbírálási idő és a közbeszerzési eljárások befolyásolják negatívan a pályázati hajlandóságot.

A 2004-ben alakult, pályázati szolgáltatásokat nyújtó Goodwill Consulting Kft. Magyarország mellett jelen van Romániában, Bulgáriában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook