FÓKUSZBAN

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ezek a traktorok kapták a legtöbb pontot - kiosztották az „Év traktora 2018” díjakat

Ebben az évben immár 21. alkalommal került sor az „Év ...

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Megváltozik az egyszerűsített foglalkoztatásról és az illetékekről szóló törvény is

Az Országgyűlés 2017. november 14-i ülésén szavaztak a képviselők ...

Hírek

2017. november 08., szerda • 12:13

A hét témája: Kulcsfontosságú, hogy megvalósuljon a gazdák közti integráció

A Zala megyei gazdálkodókat ebben az évben az időjárás nem segítette, ennek ellenére 24 tonna búzát adakoztak a Magyarok Kenyere program során. A térségben nyíló új lehetőségekről, valamint a falvak helyzetének erősítéséről Süle Katalint, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnökét kérdeztük.

- A Magyarok Kenyere program keretében idén a Kárpát-medencéből mintegy 600 tonna búzát gyűjtöttek össze. Az ilyen kezdeményezésekre mennyire nyitottak a zalai gazdák?

- Amikor 2013-ban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara csatlakozott a programhoz, akkor Zala megyében alig 40-en adakoztak, idén már 124 gazdálkodó mintegy 24 tonna búzát gyűjtött össze. Ezt nagyon szép eredménynek tartom, hiszen Zala megyében nem a növénytermesztés a meghatározó, és az időjárás is nagyon hektikus volt egész évben. Ősszel jóval később tudtuk elvetni a búzát, a tavaszi növényvédelem pedig a csapadék miatt szintén nehézkes volt. A nyár eleji heves esőzések miatt nálunk akkor kezdődött meg a búzaaratás, amikor Baranyában befejeződött.

Süle Katalin: Voltak olyan területek Zalában, amiket a jég teljesen letarolt, de a szárazsággal is meg kellett küzdenünk - fotó: NAK

Ennek ellenére a megyei termésátlag meghaladta az elmúlt 5 év átlagát. A búza minősége nem romlott, sőt, volt olyan járás, ahol a betakarított búzamennyiség 75 százaléka malmi minőségű volt.

Az előzőekből adódóan a Magyarok Kenyere programban az adományozás el is húzódott, a búzagyűjtő napig 19 tonnát sikerült összegyűjteni, majd további 5 tonnát hoztak még a gazdálkodók, ahogy haladtak előre az aratással. Az összegyűjtött búzából közel 14 tonna lisztet sikerült őrölni, amiből 8 tonnát szétosztottunk Zalában 12 szervezetnek, hozzájárulva 1300 hátrányos helyzetű gyermek élelmezéséhez.

- A betakarításnak még nincs vége, hiszen még mindig vannak lábon kukoricák.

- A napraforgó és a kukorica betakarítása csak a napokban fejeződött be. Az időjárási tényezők miatt mindkét növény esetében komoly agrotechnológiai és a növényvédelmi kihívásokkal kellett szembenézniük a termelőknek.  Annak ellenére, hogy viszonylag kis megye vagyunk, a termésátlagok terén jelentős a szórás ez egyes járások között.

- A cukorrépa újbóli térhódításával milyen lehetőségek nyílnak meg?

- Létrejött egy olyan szövetség, amely összefogja a határ menti cukorrépa-termesztőket, az idei évben kísérleti jelleggel már el is kezdték a munkát. Lendván terveznek egy cukorgyárat, ennek kiszolgálásához a Mura menti térségből, tehát a határ mindkét oldaláról várják azokat a gazdálkodókat, akik nagyobb mennyiségű cukorrépát tudnak beszállítani. Bizakodásra ad okot, hogy vannak olyan határon átnyúló programok, amelyek keretében ezt elő lehet mozdítani.

- Milyen lehetőségek nyílhatnak még a megyei gazdálkodók, termelők előtt?

- Üdvözítő, hogy állatlétszámunk folyamatosan növekszik, ebben jelentős kiugrási lehetőséget látok. Ez talán annak is köszönhető, hogy egyre több a fiatal, megindult a gazdaságok átvétele. Sokan jönnek hozzánk ez ügyben információt, segítséget kérni. Az erdőgazdálkodás jelentősége a megyében kimagasló, ebben is komoly jövő van. Ezért is fontos, hogy az erdősült és nem erdősült területek megfelelő arányát megtartsuk.

- A falvak és a kisvárosok fontosságáról, illetve a helyzetük erősítéséről mostanában egyre több szó esik. Milyen eszközökkel lehet a státuszukat a közeljövőben még tovább erősíteni?

- Amit idehaza látok, és amit az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC-European Economic and Social Committee) tagjaként más országok képviselőitől hallok, nem sokban különbözik egymástól. Sok nemzet véleménye teljesen összecseng például abban, hogy az egészen apró településektől kezdve a kisvárosokig fejleszteni kell a digitális hozzáférést, vagyis, hogy mindenhol legyen megfelelő lefedettség. Ezzel válnak ugyanis elérhetővé azok az információk és lehetőségek, amelyek a fejlődéshez szükségesek. Az október 23-ai tallini konferencián az 5G jelentőségéről is szó volt, de lássuk be, hogyha Magyarországon minden kis településen szárnyalna a 4G, már az is nagyon sokat jelentene. Elhangzott még a gazdálkodók vidékfejlesztés és a részéről az az igény, hogy megvalósuljanak azok a közösségi terek, térségi területek, amik az agroturisztikai keresletet ki tudják szolgálni. Olyan terek létrejöttére lenne szükség, ahol helyi piacokat lehet létesíteni. Ezek is hozzájárulhatnak a kisebb települések turisztikai adottságainak kiaknázásához.

- A gazdálkodók és a települések együttműködése elengedhetetlennek tűnik.

- Valóban kulcsfontosságú, hogy megvalósuljon a gazdák közti integráció. Így ugyanis létrejöhetnének olyan termelési együttműködések – és itt szándékosan nem a termelői csoportokat hangsúlyoznám, hanem azt, amikor ténylegesen együtt dolgoznak a gazdálkodók –, akkor a hasonló területen és körülmények közt élők nagyon sokat tehetnének a térségükért és a maguk, illetve gazdatársaik munkájának eredményesebbé tételéért.

A vidéken élőknek igenis van igénye arra, hogy szépítsék és építsék a saját környezetüket, és erre áldoznak is. Ha van egy olyan biztos megélhetés, amiből többet tudnak adni a köz javára, akkor ez működni fog. A Magyarország Legszebb Birtoka és Az Év Agrárembere versenyek is ezt támasztják alá. Ahhoz, hogy a vidéki életformát fenn tudjuk tartani, az kell, hogy a gazdálkodók versenyképesek legyenek, illetve a termelési volumenhez képest állandó piaccal rendelkezzenek. Ez viszont csak úgy lehetséges, ha létrejön köztük az összefogás.

agrotrend.hu

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.