Hírek

A vegetáriánus és vegán élelmiszer fogalmának meghatározása

A fogyasztók magas szintű egészségvédelmének megvalósítása mellett uniós jogszabály biztosítja, hogy a fogyasztók megfelelő tájékoztatást kapjanak, ami alapján élelmiszereket választanak vásárlásra és fogyasztásra.

Az Európai Bizottság 2019-ben kezdi meg a vegetáriánus és vegán élelmiszer jogi fogalmának meghatározási folyamatát. A fogyasztók tájékoztatásával kapcsolatos 1169/2011/EU rendelet megkívánja a Bizottságtól, hogy rendelkezéseket határozzon meg az említett élelmiszerekről. Az Európai Vegetáriánus Szervezet (EVU) üdvözölte a Bizottság bejelentését, amely miatt már 2008 óta lobbiznak. Az EVU a FoodDrinkEurope-pal együttműködve kidolgozott egy vázlatot a definíciókra.

Eszerint

  • vegán élelmiszer

ami nem állati eredetű, és aminek a feldolgozása és gyártása során nem használtak fel vagy nem adtak hozzá olyan összetevőt (beleértve adalékok, hordozóanyagok, ízesítők és enzimek), feldolgozási segédanyagot, olyan anyagot, amely nem élelmiszeradalék, de azonos módon és céllal használják fel, mint feldolgozási segédanyagot, feldolgozott vagy feldolgozatlan formában, amely állati eredetű volna.

  • vegetáriánus élelmiszer

ami megfelel az első paragrafus követelményeinek, azzal a különbséggel, hogy gyártásuk során a következő anyagokat használhatóak fel vagy adhatóak hozzá: tej, kolosztrum, tojás, méz, méhviasz, propolisz, gyapjúzsír (beleértve a lanolint, amit élő juh gyapjújából, összetevőiből vagy származékaiból állítottak elő).

Amint a Bizottság elkészül a tervezettel, a tagállamok képviselői szavazhatnak az adaptáció mellett vagy ellen.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook