Hírek
Drágulhatnak a sertéshúskészítmények
Lassan és fokozatosan drágulhatnak a sertéshúskészítmények, mert az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt a feldolgozók költsége.
Az elmúlt két és fél évben jelentősen nőtt az élősertés ára. Az ezzel járó többletköltséget a húsiparnak nem sikerült áttolnia a kiskereskedelem felé, tehát nem mutatkozik meg az átadási és a fogyasztói árakon – mondta az InfoRádiónak Éder Tamás, a Magyar Hússzövetség elnöke.
fotó:Pixabay
Bár nőtt a tőkehúsok drágultak, ez távolról sem tartalmazza azt az összeget, amivel a húsfeldolgozók terhe nőtt – tette hozzá. További körülmény, hogy
az ágazat súlyos munkaerő-problémákkal küzd, így a munkaerő megtartásához jelentős béremelési lépéseket kellett tenni az utóbbi időszakban.
Mindezek mellett az új szabályok is megnehezítik a helyzetet, ugyanis
a módosított élelmiszerkönyv húskészítményekre vonatkozó normái olyan összetételbeli kötelezettségeket írnak elő, melyek még tovább növelik a költségeket.
Az elnök szerint lassú és folyamatos árnövekedéssel kell számolni mindaddig, amíg ezek a költségek nem épülnek be az árba.
agrotrend.hu / inforadio.hu