Hírek

Kihirdették a XVIII. Országos Syngenta Borverseny eredményeit

4 SynVino-díjat, 2 nagyaranyat és 116 aranyat osztottak ki.

Minden eddiginél több, összesen 559 nevezés érkezett a XVIII. Országos Syngenta Borversenyre – írja a vinoport.hu.

A magyar borkultóra világhírűvénőtte ki magát – fotó: pixabay.com

A 2019-es versenyre 21 borvidékről érkeztek nevezések, kiemelt számban képviseltették magukat a kunsági, a tokaji, a szekszárdi, a mátrai és a neszmélyi borok. Vajda Beáta, a Syngenta marketingvezetője kifejtette: „az elmúlt két évtizedben jól látható fejlődésen ment keresztül a magyar borászat és szőlészet, amely egyre fontosabb szereplővé vált a hazai és nemzetközi gasztrokultúrában. A magyar borászok magas szintű technológiát alkalmazva évről-évre egyre magasabb szintet érnek el, még olyan időjárási szempontból nehéz évjáratokban is, mint a tavalyi."

A borverseny siófoki díjátadóján a legjobb boroknak járó SynVino-díjat mindössze négyen érdemelték ki. Koch Csaba Vin Art Pincészet 2012-es Villányi Csanád Cuvée-je mellett a Bárdos és Fia Pincészet 2018-as Pinot Noir-Cabernet Sauvignon Roséja, a Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2016-os 6 puttonyos Béres Tokaji Aszúja és a badacsonyi NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2016-os Szürkebarát bora.

Ketten kaptak nagyarany elismerést, ezen kívül 116 arany, 302 ezüst és 118 bronz elismerést osztottak ki a nevezők között. A 2018-as évjáratú borok szépen mutatkoztak be a Syngenta idei borversenyén is, 48-at aranyéremmel ismertek el az zsűrit alkotó szakértők.

A SynVino-díjjal, nagyarannyal és arannyal kitüntetett borok jogot szereztek rá, hogy részt vegyenek a 2019-es Winelovers 100 – a 100 legjobb magyar bor tesztjén

„Összességében nagyon színvonalas borversenyt könyvelhetünk el ebben az évben is. A borászatok nagy számban vettek részt a megmérettetésen és külön öröm, hogy minőségi borokat mutattak be. Mindezt jól mutatja, hogy a mezőny 20 százalékát arany-, több mint 50 százalékát ezüstéremmel tüntette ki a zsűri.

Az elmúlt évi rekordtermés nemcsak mennyiségében, de minőségében is jó évjárat.Ebből az évből kiemelném a rozékat, az illatos fehér fajtákat, például az Irsai Olivért, amelyből kiváló borok készültek, de találkoztunk kitűnő 2018-as vörösborokkal is.

A szőlő és borágazat az elmúlt években egyértelműen fejlődő ágban van, ez jól lemérhető az idei borversenyen is”, értékelt Nyitrainé dr. Sárdy Diána egyetemi docens, a Szent István Egyetem Borászati Tanszékének vezetője, a zsűri elnöke.

agrotrend.hu / vinoport.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook