Hírek

Tizedjére gyűltek össze a vadgasztronómia rajongói Soponyán

Jubilál a soponyai vadgasztronómiai fesztivál: az idén épp a tizediket rendezte meg a VADEX Mezőföldi Zrt. A rendezvényen 80 csapat mérte össze főzőtudását.

Immár 10. alkalommal ad otthont Soponya a hagyományteremtő országos fesztiválnak. Az esemény nem csak a magyar erdész- és vadásztársadalom egyik kiemelkedő rendezvénye, hanem minden, a magyar vadászkultúra, a vadgasztronómia és a helyi kulturális örökség iránt érdeklődő látogató számára is nagyszerű program – mondta Bitay Márton Örs, állami földekért felelős államtitkár a VADEX Mezőföldi Zrt. által rendezett esemény megnyitóján. Az erdőgazdaság vadhúsfeldolgozó üzemeibe évente 1500 tonna vadhús kerül. Ezek termékeik 90 százalékát jelenleg külföldön értékesítik – emelte ki az államtitkár. A rendezvényen 80 főzőcsapat méri össze a tudását. Az esemény célja a magyar minőségi vadhústermékek széles körű megismertetése, valamint az állami erdészetek közjóléti tevékenységének bemutatása és népszerűsítése.

Bitay Márton hangsúlyozta, a vadhús ősidők óta számos magyar vidék ételeinek és a nemzetközi konyha egyes finomságának is alapanyaga. Kiemelendő a gímszarvas, mely hazánk egyik legismertebb vadja. Nem véletlen, hogy a Bocuse d’Or szakács verseny tavaszi Európa Bajnokságának budapesti fordulóján erre a vadhúsra esett a választás. Nagy eredmény és elismerés, hogy a versenyre és az 5 hónapos felkészülési időre a VADEX Zrt. soponyai és öreglaki üzeme biztosította a prémium alapanyagot.

A soponyai főzőverseny szakmai értékelését a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetségből és a „Vidéki Éttermiség” Egyesület séfjei közül delegált elnökségi tagok végzik. A bírálóbizottság elnöke Hamvas Zoltán, a Bocuse d’OR Akadémia elnöke.

agrotrend.hu / Földművelésügyi Minisztérium

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés