Hírek

Agrárgazdaság Kft.: a vagyonkezelő feltételeivel bérlik a földeket

Az Agrárgazdaság Kft. az általa haszonbérelt földterületeket a vagyonkezelő szerv által meghatározott feltételekkel bérli, értük a vagyonkezelő által meghatározott haszonbérleti díjat fizeti meg – reagált Forgács Barna, a cég ügyvezető igazgatója pénteken a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) előző napi közleményére.

Létrehozva:

|

A közlemény szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ötezer hektár bérelt földterület visszaadására és elhagyására szólította fel a társaságot.
Forgács Barna tájékoztatása szerint társaságuk jelenleg összesen 176 főállású dolgozót foglalkoztat: újszentmargitai, folyási, tiszacsegei, görbeházi, polgári, tiszapalkonyai, balmazújvárosi és Debrecenben, illetve vonzáskörzetében élő lakosokat. Ugyanezen településekről idénymunkában egyszerűsített foglalkoztatás keretében 2011-ben további 210 főt (újszentmargitai térségben 147 főt) alkalmaztak.
    Az igazgató hozzátette: a társaság Debrecen városa mellett, Újszentmargita község önkormányzatának is minden évben több millió forint helyi adót fizet be.
    A társaság Újszentmargitai telephelyén önálló gépparkkal, állattenyésztő telepekkel, feldolgozó üzemmel, és üzemi konyhával is rendelkezik, ezen a telephelyen több mint 500 őshonos magyar szürkét, több mint 510 fejőstehenet és szaporulatát, valamint 560 juhot tart. A debreceni két intenzív állattartótelepet is figyelembe véve 10.000 darabot meghaladó állatállománnyal rendelkezik a gazdaság, amely évente 9 millió liter tejet termel, és 8.000 sertést bocsát ki. A Kft. árbevételének 70 százalékát az állattenyésztésből realizálja, a társaságnak 28 tulajdonosa van – sorolta Forgács Barna megjegyezve, hogy az ominózus ötezer hektáros területen e jelentős állatállomány takarmányát termelik meg.
    Az ügy előzményeként a VM csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) semmisnek nyilvánította és a terület visszaadására és elhagyására szólította fel az Agrárgazdaság Kft.-t annál az 5 ezer hektárnyi földterületnél, amelyet a kft. húsz éve bérelt.
    A közlemény rögzíti: az Agrárgazdaság Kft. nulla forintos díjért közel húsz évig bérelt mintegy 5 ezer hektár földterületet. Ebben az időszakban a cég több mint két milliárd forint területhez kötődő támogatáshoz jutott. A kft. tulajdonosa Forgács Barna, az Agrárkamara volt elnöke.
    A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a jó erkölcsbe ütköző szerződést semmisnek nyilvánította, és a terület visszaadására és elhagyására szólította fel az Agrárgazdaság Kft.-t. A kormány határozott szándéka, hogy rendet teremt a földpiacon. Ennek része, hogy a jó erkölcsbe ütköző, az államot megkárosító szerződéseket megszünteti.
    Az Agrárgazdaság Kft. haszonbérleti szerződéséhez hasonló ügyek felülvizsgálatával a kormány azt a célt kívánja megvalósítani, hogy az szerezhessen földet Magyarországon, aki valóban művelni akarja, és ne spekulánsok kezébe kerüljenek a hasznosítható területek – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.
 

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook