Hírek

9 tipp – hogyan lehet aratáskor üzemanyagot megtakarítani

Aki a mezőgazdasági gépeit jól karbantartja, a szalmaszecskázó késeit időben kicseréli, és a vezetési stílusát a feltételekhez igazítja, nagy mennyiségű üzemanyagot takaríthat meg. Itt megtudhatja, hogy az aratáskor hogyan lehet még az üzemanyaggal takarékoskodni…

A traktorok és kombájnok rendszeres ápolása és karbantartása csökkenti a gázolaj felhasználást. Ezek közé a munkák közé tartozik, különösen aratáskor, a hűtő és a levegőszűrő napi szinten történő tisztítása. Mindent összevetve azonban nem minden takarékossági intézkedés kifizetődő. A szalmarázós kombájnok üzemanyag-fogyasztása a rotoros cséplést alkalmazókhoz képest alacsonyabb, de a teljesítményük is kisebb. Tanácsadónkban olvashatják, hogy mi az, ami tényleges megtakarítást jelent aratáskor.

1. tipp: Automata sorvezetés
Széles vágószerkezeteknél megtakarítást jelent az automata sorvezető rendszerek használata, melyek biztosítják, hogy a vágószerkezet szélességét mindig teljes mértékben ki tudja használni.

2. tipp: Éles kések
Nagyobb mértékben befolyásolja a megtakarítást a szalmaszecskázó késeinek, ill. pengéinek az állapota. Ha időben kicseréli őket, akkor nemcsak gázolajat takarít meg, hanem a szecskázás minősége is javul.

3. tipp: Magasabb tarló
Egy DLG-teszt (Német Mezőgazdasági Szövetség) kimutatta, hogy az üzemanyag –fogyasztás a tarlómagasságtól is függ. Száraz körülmények között a gázolajfogyasztás 110 q/ha hozamszintnél, 10 cm-es tarlómagasság esetén mintegy 20 l/ha volt, ami 40 cm-es tarlómagasságnál 15 l/ha-ra csökkent.

4. tipp: Száraz időben arassunk
A gázolajfogyasztás a termény aratáskor mért nedvességtartalmától is függ. A DLG üzemanyag fogyasztási teszt szerint a reggel, még harmatos állapotban végzett aratás átlagosa 4 liter/hektár értékkel növelte a gázolajfogyasztást.

5. tipp: A megfelelő vezetési stílus választása
Közúton történő haladásnál a járművezető vezetési stílusa jelentősen befolyásolja az üzemanyag-fogyasztást. Aki magasabb fokozatot választ, és alacsony fordulatszámon vezet, valamint előrelátó vezetéssel elkerüli a felesleges fékezéseket és gázadásokat, üzemanyagot takaríthat meg, és csökkentheti az alkatrészek kopását.

6. tipp: Teherautók használata
Hosszabb távolságra történő közúti szállítás esetén meg kell gondolni, hogy a szállítás teherautóval történjen-e. 100 km főútra vetítve a teherautók fele annyi gázolajat fogyasztanak, mint a traktorok.

7. tipp: Fokozat nélküli vagy terhelés alatt kapcsolható váltó
Ha a váltó lehetővé teszi a könnyű kapcsolást, és az egyes fokozatok között csak kis ugrások tapasztalhatók, akkor járművezetőként inkább az üzemanyag-fogyasztás szempontjai alapján válasszuk meg az optimális sebességet. A terhelés alatt kapcsolható váltó, de különösen a fokozat nélküli váltó így mindig akkor kínál a fogyasztás szempontjából előnyöket, ha nemcsak az alacsony fogyasztás, hanem nagy munkateljesítmény is egyben a cél.

8. tipp: Megfelelő guminyomás
A közúton a guminyomásnak magasabbnak kell lennie, mint a szántóföldön, a levegő nyomásának megfelelő beállítása ugyanakkor gyakran elmarad. Vannak azonban automata guminyomás-szabályzó készülékek, melyeket utólag is fel lehet szerelni. Ha a traktor sok üzemórában dolgozik, akkor megéri ez a befektetés.

9. tipp: Szállításhoz könnyű traktorok
A közúton történő gabonaszállítást lehetőleg vékony gumiabroncsokkal rendelkező könnyebb traktorokkal végezzük.

Forrás: agrarheute.com

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés