Hírek

A mezőgazdaság az idén is pozitív hatással lehet a GDP-re

A napokban zárult aratás eredményei, valamint az emelkedő árszint alapján várhatóan a mezőgazdaság az idén is pozitív hatással lesz a GDP-re – közölte a K&H Bank Zrt.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán közzétett adatai szerint júniusban ismét emelkedtek a mezőgazdasági árak, és a következő hónapokban az élelmiszerek világpiaci árának növekedése még inkább éreztetni fogja hatását – idézi a közlemény Tresó Istvánt, a K&H agrárüzletág fejlesztési főosztályának vezetőjét.
    
Az adatok szerint az állati termékek árai emelkedtek, a növényi termékekéi csökkentek. Ez utóbbi azonban leginkább a tavalyi magas bázis miatt történt, a csökkenés mértéke hónapról hónapra egyre kisebb – hívta fel a figyelmet a szakember.     

Hozzátette: a magyar termelői árakat elsősorban nem a magyarországi termésátlagok, sokkal inkább a világpiaci árak határozzák meg, ezért a következő hónapokban a növényi termékek esetében is az árak emelkedése valószínűsíthető.
    
A főosztályvezető szerint a napokban lezárult aratási eredmények alapján a magyarországi gabonatermesztés ellátja a hazai igényeket, és az ország továbbra is nettó exportőr marad.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés