Hírek

A vis maior helyzetek és az orosz embargó is téma volt az uniós agrárminiszterek tanácskozásán

Az előre nem látható, elháríthatatlan, úgynevezett vis maior helyzetek kezelése és az Oroszország által egyes uniós agrártermékekkel szemben bevezetett importtilalom is téma volt hétfőn az uniós agrárminiszterek tanácskozásán – tájékoztatta az MTI-t Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára.

Bitay Márton elmondta, hogy beszámolt kollégáinak a magyarországi fagy- és jégkárokról,  és megjegyezte: Phil Hogan agrárbiztos is támogatta azt a szándékot, hogy megvizsgálják, milyen közösségi források állhatnak rendelkezésre  az ilyen és ehhez hasonló vis maior helyzetek kezelésére.
Az orosz embargóval összefüggésben a politikus közölte: Magyarország is ugyanolyan támogatást szeretne kapni, mint az összes többi tagállam. Kitért arra, hogy bizonyos termékeket nem tudunk a bevált orosz exportpiacra szállítani, így "rajtunk ragad", s miután ezzel a többi uniós tagállam is így van, egyes termékek a belső piacon duzzasztják a kínálatot. Említést tett arról is, hogy az eladhatatlanná vált sertéstermékek esetében a miniszterek többsége a magántárolási kapacitások bővítésének támogatását pártolja.
Az államtitkár arra is kitért, hogy a legtöbb uniós tagállam egyetértett abban, hogy a készülő ökogazdálkodási rendelet alapvetően elfogadható, de több részletkérdésben módosításra szorul. A magyar érdek is több ponton eltér a tervezett jogszabály jelenlegi szövegétől – idézte fel. Az államtitkár kiemelte a párhuzamos gazdálkodás kérdését, rámutatva, hogy a készülő rendelet jelenlegi formájában kizárná az ökogazdálkodási programokból azokat, akik más, hagyományos gazdálkodást is folytatnak, miközben az unióban elenyésző azon gazdák száma, akik kizárólag ökogazdálkodással foglalkoznak.
"Rossz irányba mennénk el, ha azokat nem támogatnánk, akik más, hagyományos gazdálkodást is folytatnak" – húzta alá Bitay Márton.
Az MTI kérdésére az államtitkár elmondta, hogy az uniós kötelezettségszegési eljárás alá vont magyar földtörvény most nem került szóba Brüsszelben. De elmondta, hogy a kormány az eljárásban megfogalmazta álláspontját, amelyet el is fog küld Brüsszelbe
"A magyarországi földforgalmi törvény elsősorban a magyar gazdák érdekeit szolgálja, és ezeket az érdekeket egy olyan jogszabályban fogalmaztuk meg, amely az alaptörvény és az Európai Unió jogszabályrendszerének próbáját is ki fogja állni" – hangoztatta az államtitkár, kiemelve, hogy a magyar jogszabály a dán, francia és az osztrák törvényből is tartalmaz elemeket, így bízik abban, hogy a kormány meg fogja tudni védeni álláspontját.

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés