Hírek

Agrárlízing: nincs megállás

Az agrárlízingpiac akár két számjegyű bővülést érhet el a következő egy-két évben a növekvő forrás- és eszközigények miatt – mondta el a Világgazdaságnak Jenei Viktor. A Magyar Lízingszövetség elnöke szerint a bővülés az export oldaláról is jelentős támogatást kaphat, a kormány ugyanis 2020-ra 10 milliárd euróra növelné a jelenleg 8 milliárd euró körüli értékű agrárexportot.

A lízing, ezen belül is a mezőgazdasági gépek lízingje kifejezett felfutást élt meg az elmúlt években. Az olcsó hitel lehetősége és a lízingnek mint gépbeszerzési formának a növekvő népszerűsége állt annak a hátterében, hogy a traktorpiac tavaly jelentős mértékben bővült 2013-hoz képest. A hazai lízingpiac egészében 2014-ben az új kihelyezések volumene 453 milliárd forintra rúgott, ami 24 százalékos növekedés éves összevetésben. Ezen belül csak az agrárgép-finanszírozás 72 milliárd forintos tétel volt tavaly, ez 60 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A bővülés döntő részét – csaknem 50 milliárd forintot – a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja keretében helyezték ki a lízingvállalatok. A traktorpiac tavalyi bővülése ráadásul szembemegy a nemzetközi trendekkel: az Agrárgazdasági Kutató Intézet agrárgéppiaci összefoglalója szerint világszerte 5–7 százalékos volt a visszaesés 2014-ben, ez volt a jellemző Európában is.
Az agrárlízingpiacon az idei első negyedévben a finanszírozott összeg 9,5 milliárd forintot tett ki, ami az egy évvel korábbi 5,8 milliárd forintot 64 százalékkal haladja meg, és több mint 50 százalékkal múlja felül a 2013 első három hónapjában elért 6,2 milliárd forintos értéket. Ez idő alatt 1152 szerződés köttetett ebben a szegmensben, szemben a 2013 és 2014 azonos időszakának 500 alatti szerződésszámával. Az elmúlt hónapokban az agrárlízingpiacon a pénzügyi lízing konstrukciók voltak fölényben, ám ez megfordulhat a támogatások bevezetésével, amikor ismét a hitelezés kerülhet előtérbe – figyelmeztetett Jenei Viktor. A lízingszövetség évek óta szeretné elérni a szabályalkotóknál, hogy a lízinget ne csak a pályázat fenntartási idejének végéig lehessen igénybe venni, de hiába. Így a támogatásokat csak rövid futamidőkkel lehet kombinálni. Pedig a lízing előnyeivel sokkal kisebb önerőket és alacsonyabb árazást lehetne biztosítani – tette hozzá a szövetség elnöke. A Magyar Lízingszövetség szerint az egyre intenzívebb agrárfinanszírozásban a verseny fokozódni fog. Az is körvonalazódik azonban, hogy bizonyos üzleti igényeket önmagában lízinggel nehéz lesz kiszolgálni, így a banki szolgáltatásokat is kínáló vállalatok egyes területeken előnyre tehetnek szert.

Forrás: vg.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés