Hírek

Apránként bővítik területeiket a termelők

Egyre inkább koncentrálódik a szőlőtermesztés és a borászat: amíg 2004-ben 12,5 ezer vállalkozás tevékenykedett az ágazatban, addig mostanra már csak 7 ezer maradt. A kényszervállalkozások többsége kihullott, ahogyan számos, érzelmi alapon belevágó termelő is feladta a szőlészkedést.

A talpon maradó vállalkozások, termelők pedig egyre inkább átveszik a kilépők termőterületeit, piacait − számolt be Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. A legnagyobb mozgás az ültetvények adásvételénél mutatkozik. Az OTP által készített Termőföld Értéktérkép szerint 2011-ben közel 20 százalékkal nőtt az értékesített szőlőültetvények területe, és a szőlő művelési ágban volt a legnagyobb az állományhoz viszonyított értékesítés, azaz a forgási sebesség. Igaz, ez az éves szinten mintegy 130 ezer hektárosra becsült forgalom két százalékát tette ki. Az országos átlagár hektáronként 1,3 millió forint körül alakult, ezt igen széles sávban − 500 ezer és 3,5 millió között − szóródó árak alapján számolták. A szőlőültetvények ára azonban mintegy két százalékkal mérséklődött tavaly az értékesítési statisztikák alapján. A legnagyobb, mintegy 800 hektárt érintő adásvétel Bács-Kiskunban volt, míg a legkevesebb szőlőt Békés megyében értékesítették.

Talán szeptembertől ismét megélénkül a termőföldpiac, jelenleg ugyanis inkább a kivárás jellemzi a nem szakmai befektetőket − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Nagy Ferenc, a Tiszacash Zrt. vezérigazgatója. A szakmai befektetők esetében inkább a résztulajdon-vásárlás dominál, vagyis apránként szereznek tulajdont és elővásárlási jogot az osztatlan közös tulajdonú szántókban. A szőlőültetvényekre egyelőre kisebb keresletet mutatkozik az elsősorban szántó- és legelőértékesítésben erős cég tapasztalatai szerint. Jelenleg is próbálnak vevőt találni egy-egy jelentősebb tokaji, illetve soproni ültetvényre.

Borászatot, pincét sokkal nehezebb értékesíteni, mivel jelenleg alig van olyan tőkeerős − akár szakmai, akár pénzügyi − befektető, aki meg tudná fizetni az eladásra felkínált értéket. A válság miatti fogyasztás-visszaesés egyébként sem csábít jelenleg az ágazatba történő invesztícióra. A már működő borászatok jó része elsősorban az ágazaton kívül megtermelt tőkéből fejleszt, működik.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook