Hírek

Árfelhajtó hatású lehet az állami termőföldhitel

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyire mozgatja meg a gazdálkodók fantáziáját a nemrégiben meghirdetett kedvezményes kamatozású termőföld-vásárlási hitel. A Vidékfejlesztési Minisztérium június közepén jelentette be, hogy a Magyar Fejlesztési Bank által forgalmazott Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramját kiegészítik egy termőföld-vásárlási hitelcéllal is.

A gazdák 15 százalékos önerővel − ami lehet saját forrás, de állami támogatás is −, legfeljebb 15 éves futamidőre igényelhetnek a szabad de minimis keretük terhére kedvezményes, a piacinál olcsóbb kamatozású, legfeljebb 25-50 millió forintos kölcsönt. A konstrukcióról szóló kormányrendelet a héten, míg a részleteket tartalmazó jogszabály július végére készülhet el − válaszolta a Napi Gazdaság érdeklődésére a szaktárca. Tájékoztatásuk szerint a termelők szeptemberben már igényelhetik a termőföld-vásárlási hitelt.
Ennek ellenére több tényező sem segíti a tisztánlátást: a földtörvény koncepciója és az egyelőre ismeretlen normaszöveg miatt bizonytalan, hogy ki és mekkora földterületet birtokolhat majd a jövőben. A jelenlegi szabályok szerint csak magánszemélyek vehetnek − legfeljebb 300 hektár − termőföldet.

Napi Gazdaság, Kiss Dániel

A később megalkotandó családi gazdaságokról szóló törvény vagy az üzemszabályozás mindezt még felülírhatja. Az is megfontolandó, hogy ha a koncepcióhoz képest nem változik végül a törvény szövege, akkor a földtulajdonosok csak korlátozottan növekvő földárakra, értékre számíthatnak. Ugyanakkor földpiaci szakértők szerint a koncepció megjelenése csak újabb lendületet adott a szakmai, illetve a pénzügyi befektetők támasztotta keresletnek a földpiacon. Az eladók azonban inkább kivárnak, többnyire csak azok lépnek piacra, akik kényszerűségből értékesítenek. A reális áron kínált területek azonban akár egy hónap alatt gazdát cserélhetnek. A neve elhallgatását kérő szakértő szerint egyébként a támogatott hitel nemcsak a keresletet pörgetheti fel még jobban, de árnövelő hatása is lesz.

Ha azonban a jelenlegi szabályokat és a banki hitelképességi kritériumokat vesszük alapul, akkor csak a tőkeerősebb, már jelenleg is nagyobb területen gazdálkodó magángazdaságoknak, családi gazdaságoknak van reális esélyük a hitel igénybevételére − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége főtitkára. A gazdák többségének azonban egyszerűen nincs annyi szabad tőkéje, hogy jelentősebb területet vegyen vagy a működés mellett a szükséges önerőt, illetve a hitel költségeit is állja. Azt sem árt megfontolniuk a termelőknek, hogy a tárca közleménye szerint kamat- és tőkefizetési kötelezettségük is lesz, ez azonban a futamidő alatt olyan garantált bevételeket igényel, amit a mostani időjárási viszonyok mellett nem biztos hogy tudnak vállalni − egy-egy rosszabb termést hozó év már most is komoly problémákat okoz.

Az szintén megfontolandó lehet a vásárlásban, illetve hitelfelvételben gondolkodóknak, hogy a törlesztés ideje alatt lényegesen kevesebb energiájuk, forrásuk marad az egyéb, a gazdaság versenyképességét javító fejlesztések, beruházások, netán külső banki forrásbevonás melletti finanszírozására. Látunk benne fantáziát, és az eddigi ismereteink szerint viszonylag egyszerűen, 2-3 pont módosításával hozzáigazítható a bank belső szabályzatához, vagyis még az idén elérhető lehet a termelők számára − mondta el a hitelkonstrukció kapcsán lapunk érdeklődésére Benedek Fülöp, az OTP Bank agrárigazgatóságának vezetője.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook