Hírek

Az FM megtiltaná a termőföld tulajdonlásának megadóztatását

A földművelésügyi tárca kezdeményezi az adótörvény módosítását, amelyben megtiltanák a termőföld tulajdonlásának megadóztatását – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára.

Hozzátette: a mintegy 2 millió földtulajdonost érintő adónak negatív következményei lennének. A vidéki életnek, a vidék megtartó képességének, a felemelkedésnek számos helyen a föld az egyetlen záloga, a megélhetés alapja – hangsúlyozta. Félő, hogy a legrászorultabb önkormányzatok, ahol nincs más vagyon, a föld megadóztatásához nyúlnának. Éppen ott, ahol a föld a megélhetést és a helyben maradást jelentő jövedelmet biztosítja – mondta. A földhaszonbérleti díjak alsó és felső határának jogszabályban való megállapításáról az FM parlamenti államtitkára közölte: ez a vita a földtörvény elfogadásakor már lezajlott, ebbe nem kívánnak beleavatkozni. Hozzátette, hogy figyelemmel kísérik a piaci folyamatokat, és ha jelentősebb különbségek lesznek a bérleti díjakban és ez általánossá válik, akkor valamilyen szabályozó eszközt kell találni.
„El szeretnénk érni, hogy láthatóak legyenek a földhaszonbérleti jövedelmek, ezért kezdeményeztünk egy módosítást arról, hogy a bérleti díjakat csak átutalással lehessen fizetni” – mondta, hozzátéve: így, mivel nyoma lesz a fizetésnek, csökken a visszaélési lehetőség.
Szerinte ez a megoldás segíti a földtulajdon bérleti díj fizetésének elmaradásából származó viták lezárását is, ami jelenleg akár 2 évig is elhúzódhat a bíróságokon. Az utalásos fizetéssel kapcsolatban a parlamenti államtitkár megjegyezte: számos helyen láttak irreálisnak tűnő bérleti díjakat és vizsgálják, hogy nem vagyonkimentésről, adóelkerülésről van-e szó ezekben az esetekben.
Leszögezte: a Földművelésügyi Minisztérium nem támogatja a termőfölddel kapcsolatos jövedelem megadóztatásának semmiféle lehetőségét.
A MOSZ korábban közölte: a földadó kivetésének alapjául az adótörvényt módosító csomag szolgál. Ez többek között lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok újfajta helyi adót vethessenek ki a magánszemélyek eddig adóval nem terhelt tulajdonaira, köztük a termőföldre is.

Forrás: MTI
 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés