Hírek

Egyre kelendőbb a kedvezményes agrárhitel

A Nemzeti Hitelprogram ingyen hitele mellett a mezőgazdasági szereplők számára az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) 4 százalékos kamattámogatása, és az 50 százalékos garanciadíj támogatása is meglehetős vonzerővel bír.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint 2014 októberére több mint 21 milliárd forintnyi hiteligény érkezett – ez 13 százalékkal több, mint az előző negyedévi érték -, igaz, ebből csak 11,05 milliárd forintra kötöttek szerződés 1756 ügyféllel.

 

A teljes ASZK folyószámlahitel állományból 10,49 milliárd forintot a vállalkozásokhoz helyeztek ki a hitelintézetek, vagyis elsősorban a gazdasági szervezetek finanszírozási igénye ugrott meg a tavalyi harmadik negyedévben. A ténylegesen leszerződött összeg 73 százalékát az egyéni gazdaságok, míg 27 százalékát – 2,83 milliárd forintot – a társas vállalkozások használták fel. Az egyéni gazdaságok közé sorolt családi gazdaságok vették igénybe a folyószámlahitel állomány 57,7 százalékát, 4,4 milliárd forintot. Az őstermelőkhöz 800 millió – az előző negyedévinél 13,2 százalékkal nagyobb hitelösszeget helyeztek ki. A társas vállalkozások közül a mikrovállalkozásoknak 2,3 milliárd forintot hagytak jóvá a bankok, ami a kisvállalkozásokhoz kerülő összeg ötszöröse volt.

Ágazati bontásban a kihelyezett hitelkeretek 63,4 százaléka a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozókhoz került, míg az állattartókhoz 1,13 milliárdot, a kertészetbe pedig 0,4 milliárdot helyeztek ki. Az élelmiszeripari vállalkozások a harmadik negyedévben közel 600 millió forintnyi hitelkeretet vettek igénybe az ASZK programban, ebből 150 milliót az egyéni vállalkozásoknak és családi gazdaságoknak, míg 420 milliót a társas vállalkozásoknak folyósítottak a pénzintézetek.

Forrás: napi.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés