Agrárpénzek

Piac

Emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak

A mezőgazdasági termelői árak 2022 I. negyedévében 34%-kal emelkedtek, elsősorban a növényi termékek 38%-os drágulása következményeként. Az állatok és állati termékek ára 24%-kal nőtt. Bár a beruházások, illetve a termelőfelhasználás összetevői is jelentősen drágultak, a ráfordítási árak főként a műtrágyák (195%) és az ezek alapanyagául szolgáló földgáz árnövekedése miatt lettek 37%-kal magasabbak – derül ki a KSH legfrissebb kiadványából.

A drasztikus áremelkedést több tényező együttesen okozta az elmúlt időszakban: A Covid19-járvány miatt kialakult ellátási és kereslet-kínálati zavarok nem szűntek meg teljesen, emellett a gazdasági kilábalással párhuzamosan az energiaárak is emelkedtek, írja honlapján a Magyar Állattenyésztők Szövetsége. Ágazaton belüli, elsősorban állategészségügyi problémák is fokozták a drágulást. Mindehhez jött legutóbb az orosz-ukrán háború, amely élelmiszer- és energiaellátási, valamint általános bizonytalanságot hozott a világpiacon, ami a ráfordítások árát és a keresletet is az jelentősen emelte.

Az élő állatok ára 24%-kal nőtt 2022 I. negyedévében. A vágósertés ára 2022 márciusában az előző hónaphoz képest 40%-kal emelkedett, és megközelítette a Covid19-járvány előtti csúcsot. 2020 tavaszán a korlátozások miatt a kereslet számottevően csökkent, ami az árak zuhanását, majd a vágósertés termelésének csökkentését eredményezte. A jelenlegi erőteljes drágulásnak elsősorban a kereslet élénkülése, illetve a termelési költségek drasztikus növekedése az oka. A vágócsirke felvásárlási ára 2021. január óta folyamatosan növekszik, 2022 I. negyedévben 34%-kal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A madárinfluenza következtében csökkent a vágócsirke kibocsátási mennyisége, miközben a termelési költségek jelentősen növekedtek, mindezek a tényezők pedig érvényesültek a termelői árakban is.

A takarmányok ára jelentősen, közel 34%-kal nőtt, ezen belül az egyszerű takarmányoké 43, a keveréktakarmányoké 27%-kal. Az alapanyagok drágulása miatt a takarmányárak 2020 IV. negyedévében kezdődött emelkedése folytatódott, 2021 azonos időszakához képest 13%-kal kerültek többe a takarmányok.

A növényvédő szerek 13, az állatgyógyászati készítmények 9,5%-kal drágultak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energia és kenőanyagok ára 32, ezen belül az üzemanyagoké 24%-kal nőtt.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 12, a gépberuházásoké 7,1%-kal emelkedett. Mivel a ráfordítási árak a termelői áraknál jobban emelkedtek, így az agrárolló értéke 98,1% volt 2022 I. negyedévében, míg az előző év azonos időszakában 105,3%.

agrotrend.hu / MÁSZ

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook