Hírek

Fazekas Sándor: segíteni kell a földhaszonbérleti pályázatok nyerteseit

A földhaszonbérleti pályázatok nyerteseinek segítséget kell adni a boldoguláshoz – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden Jászapátiban, a helyi gazdakör által szervezett gazdafórumhoz kapcsolódó sajtótájékoztatón.

Ilyen segítség egyebek között a gazdák tájékoztatása a Vidékfejlesztési Minisztérium 2013-as tervezett költségvetéséről, hiszen nem mindegy, hogy az ágazat milyen anyagi lehetőségekre támaszkodhat – tette hozzá a politikus.
   
 Ismertette: a tárca jövő évi várható költségvetése a közvetlen uniós támogatásokkal együtt 835 milliárd forint, ez az összeg 17 százalékkal több a 2012-ben felhasználható pénzeknél.
    
A költségvetésben szereplő sertésprogram 2,6 milliárd forinttal indul, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal működésére mintegy 2 milliárd forint többlet jut. A Nemzeti Földalapkezelő 640 millió forint plusz forrással számolhat, így 80-nal tudja bővíteni a létszámát, hogy az állami földvagyont gyorsabban és eredményesebb kezelje. Mintegy félmilliárd forinttal emelkedik a tanyafejlesztési programra fordítható pénz nagysága is – sorolta Fazekas Sándor.
    
A vidékfejlesztési miniszter kérdésre válaszolva elmondta: országos adatok alapján a földhaszonbérletre mintegy 18 ezer hektár területre csaknem 900-an pályáztak eredményesen. A pályázatok az országban viszonylag egyenletesen oszlanak meg, de vannak megyék, például Szabolcs-Szatmár-Bereg, ahol kevés az állami föld, ott csak kevés pályázatot lehetett kiírni. Az adatok azonban folyamatosan változnak, ahogy a Nemzeti Földalapkezelő a pályázatok elbírálásával halad, és néhány napon belül a sikeres pályázatok száma eléri az ezret.
    
Fazekas Sándor egy másik kérdés kapcsán elmondta: a földtörvénytervezet elkészítésénél a nemzeti kincset jelentő föld védelme volt a legfontosabb szempont, hogy a magyar gazdák tulajdonában maradjon. A jogszabály összeállításánál a legeredményesebb nyugat-európai szabályozásokat is figyelembe vették azért, hogy vidéken élők helyben tudjanak maradni, és generációkon át földműveléssel foglalkozhassanak – tette hozzá a miniszter.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés